Welaan, poëzie is blijkbaar van alle tijden. Na «poëzie op zondagmorgen» en «op zondagavond», waarover ik vorige week schreef en na «de namiddagen van de poëzie» (zie «Hebjetgezien») moest onvoorwaardelijk ook de nacht van de poëzie komen. Zijn «poets» immers geen «lunatics» (luna = maan)? Dat wist zelfs Guido Lauwaert al! En sindsdien hebben ettelijke dichters zich overgegeven aan de (poëtische) geneugten in de nachtelijke uurtjes. In het Waasland gebeurt het nu zelfs reeds voor de derde maal. Noteer: op vrijdag 16 maart 1979 vanaf 20 uur in De Smidse (Leopold II-laan 26, 2700 Sint-Niklaas).

Daar het een organisatie is van de cultuurraad (onder de auspiciën van het stadsbestuur) voerde de voorzitter Daniël De Smet het woord ten overstaan van de pers. Het aantal Wase dichters dat op 16 maart aan het woord zal komen, wordt progressief opgedreven tot 28. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dit allen letterlijk zullen doen of zelfs dat ze er allen lijfelijk zullen aanwezig zijn (voor één is zulks zelfs uitgesloten: Frans Buyle is namelijk inmiddels overleden). Voor de minder spreekvaardige poëten zullen de declamatoren Jessie De Caluwé, Raf Troch en Hugo Govaert paraat staan.
Ter verpozing is er een optreden van het gemengd jeugdensemble Syrinx en van een lid van Boerke Naas. Rond middernacht worden dan een laureaat en een eerste prijs bekroond door burgemeester De Vidts. Niet alle 28 deelnemers komen evenwel hiervoor in aanmerking. Om precies te zijn, zijn het er slechts zeven, want de leeftijdsgrens van 35 jaar maakte heel wat ravages in het deelnemersveld. De jury voor deze wedstrijd bestaat enerzijds uit drie prominente dichters (Armand Van Assche, Anton van Wilderode en José De Poortere), anderzijds uit drie leden van het bestuur van de cultuurraad, te weten de voorzitter en de secretaris (Marcel Verniers) die hun respectievelijke functies ook in de jury uitoefenen, en Hugo Steenwegen. Nadien volgt dan het gebruikelijke vrij podium. Voor dichters wel te verstaan. Het podium is echt «vrij», maar de cultuurraad zou het wel op prijs stellen indien kandidaten zich vooraf bij hen zouden melden. Maar nogmaals: het hoeft niet, je kan ook «zo maar» je boodschap komen verkondigen.
Welke dichters staan nu allemaal op het programma? Er zijn de vertrouwde namen van de eerste en-of tweede nacht: Jan Vercammen, Frans Buyle, Bert Peleman, A.K. Rottiers, Anton van Wilderode (die alweer een prijs won, namelijk de jaarlijkse Plantin-Moretus Prijs, uitgereikt door de Federatie der Belgische Uitgevers, voor «Het werk van Publis Vergilius Maro»; deze prijs wordt uitgereikt op 20 maart tijdens de Internationale Boekenbeurs te Brussel, maar daar het hier een uitgeversprijs betreft, gaat-ie eerder naar Desclee De Brouwer dan naar Anton zelf), Gery Helderenberg, Paul Snoek, Leo Vercruyssen, Marcel Obiak, Anne Dellart, Armand Van Assche, José de Poortere, René De Maeyer, Anton Vlaskop, Joz Geleyn, Maria Tereecken, Ludo Colman, Marcel Smet, Daan Antheunis, Bert Roels en Herman Fierens. Maar ook de kandidaten voor de wedstrijd, Walter Cruyssaert, Chris Geerts, Lebuïne D’haese, Kris Borms, Chris Elshout, Willem Persoon en Freddy Van Hove.
Een selectie uit het werk van al deze dichters (met uitgezondering van Herman Fierens door toevallige omstandigheden) is te vinden in de bundel Bolle Akkers. Na een editoriaal door voorzitter De Smet en schepen Heynderickx en na een situering door licentiaat Steenwegen, volgt van elk van de voornoemde dichters een foto, een bibliografie(tje), een biografie en drie gedichten. De bloemlezing is ook geïllustreerd met etsen of tekeningen van Wase kunstenaars als Raf Coorevits, Robert Wuytack, Frieda Duverger, Hubert De Volder en Ludo Colman.
Het is een octavo-uitgave van 130 bladzijden die bij voorintekening 225 fr. kost. Dit tot en met de «nacht» zelf. Nadien wordt het 250 fr. Men kan het werk bestellen via de heer Verniers (Heistraat 124, 2700 Sint-Niklaas, 031-76.54.12) of door storting of overschrijving op de rekening van het bestuur van de cultuurraad, nl. 068-072404059.
Ondertussen geven wij elkaar rendez-vous op vrijdag 16 maart om 20 uur in De Smidse. En, oh ja, kom misschien liefst niet in je beste pak of duurste jurk: voor het grootste gedeelte wordt er immers poëtisch op de grond gezeten (er zullen voor de gelegenheid wel matten liggen, dat wel).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.