Het is vandaag al zeventig jaar geleden dat André Declerck de vijfde editie van de Omloop Het Volk heeft gewonnen. Op bovenstaande foto van de doortocht in Sint-Niklaas zit de latere winnaar nog verscholen in het peloton, dat wordt aangevoerd door Maurice Blomme vóór Ernest Sterckx, Désiré Keteleer en Maurice Mollin.

Al deze namen vinden we ook terug in de uitslag:
1. André DECLERCK (Bel) en 7h11’00”
2. Frans Leenen (Bel) Ã 1 longueur
3. Maurice Mollin (Bel) Ã 50 m
4. Maurice Blomme (Bel) Ã 100 m
5. Lode Anthonis (Bel) Ã 10″
6. Ernest Sterckx (Bel) Ã 40″
7. Valère Ollivier (Bel) Ã 2’02”
8. Désiré Keteleer (Bel)
9. Emmanuel Thoma (Bel)
10. Lionel Van Brabant (Bel) Ã 2’10”
11. André Pieters (Bel)
12. Albert Anutchin (Urs)
13. Joseph Van Staeyen (Bel)
14. Lievin Lerno (Bel) Ã 3’50”
15. René “Flander” Janssens (Bel) Ã 3’55”
Het jaar daarop zou Declerck nogmaals winnen. Let ook op de aanwezigheid van een Sovjetrus: Albert Anutchin. Dat kan natuurlijk niet: de Sovjetunie heeft pas beroepssporters erkend vanaf 1989. In werkelijkheid gaat het over iemand die in Wevelgem werd geboren (in 1920) en die in 1997 zou sterven in De Panne. Hij heeft wel de hele tijd de Russische nationaliteit behouden en koerste met een internationale licentie. Hoe Anutchin in Wevelgem kon worden geboren heb ik niet kunnen achterhalen. De Russische revolutie vond weliswaar plaats in 1917, maar ook onder het tsaristische regime waren er al politieke vluchtelingen, dus ik durf niet met zekerheid te zeggen dat zijn ouders op de loop waren voor het communisme.
(Met dank aan Ruddy Sommereyns)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.