Gisteren 12 maart 2019 trad Willy Claes op in zaal Roxy (Temse) met zijn combo: een opstaande bas, klarinet en een drummer die ook de xylofoon bespeelde naast de hemelse pianogeluiden van Willy op een openstaande vleugel. Dan hoor je nog eens het echte geluid van een piano. Bovendien kwamen er een boel composities aan bod van een kort verleden die geen kans meer krijgen op de radio wegens ongekend en dus onbemind door radio – programmators en zoals Willy het zegt: “Draai de radioknop om, want muziek komt er niet meer uit”.
Hij liet de grootsten de revue passeren, terwijl hij er verhaaltjes bij vertelde, die weinigen wisten of vergeten zijn, maar toch zo boeiend zijn: George Gershwin, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Sidney Bechet, Louis Armstrong, Rimsky-Korsakov, Cole Porter, Acker Bilk, Gilbert Bécaud. Het Willy Claes kwartet speelt evergreens uit zowel de klassieke muziek als de jazz- , de musical- en de filmwereld. Volgende pareltjes die je misschien wel kent als ge ze hoort, maar misschien niet met titel en nog minder aan wie het gekoppeld is: Concerto d’automne, L’Important c’est la rose, Memories of you, Petite Fleur, Begin the Beguine, I’m getting sentimental over you, the Flight of the Bumble Bee, What a wonderful world, Strike up the Band, Stranger on the Shore, It’s a sin to tell a lie, Circus Renz, Czardas, Over the rainbow en misschien nog een paar die ik vergeten ben.
Het kwartet klinkt fris en geeft soms een eigenzinnige interpretatie aan deze klassiekers. Gezien de reacties van het publiek mag ik wel zeggen dat hun repertoire zeer gesmaakt werd. En voor wie zelf eens een streepje van hun kunnen wil horen, tikt “Willy Claes” in op de iTunes-store, want “the man” heeft in 2000 al een cd uitgebracht onder de titel “Little Red Man”, verwijzend naar zijn socialistische achtergrond en zijn gestalte.
Naast Willy Claes op piano geven Carlo Willems (drums), Herman Vanspauwen (klarinet) en Peter (bas) het beste van zichzelf. Peter wiens achternaam mij ontgaan is, is ook de enige die niet behoorde tot het originele kwartet. Mocht je alsnog de kans krijgen van hen aan het werk te zien en horen, niet twijfelen, zeker gaan. En wie het grandioze “Rhapsody in Blue” van Gershwin in zijn gehele uitvoering nog eens wil horen door een groter orkest (Grupetto) krijgt op 5 april de kans in zaal Roxy te Temse.

Raymond Thielens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.