De Amerikaanse zanger Neil Sedaka (foto YouTube) viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Sedaka brak in 1958 door met The Tokens. In 1959 kwam hij met zijn eerste solo-album “Neil Sedaka”, om daarna twee jaar later “Circulate” uit te brengen.
Zijn eerste internationale hit was “Oh! Carol”. Iedereen weet ondertussen wel dat dit een ode was aan die andere songschrijfster in de Brill Building, Carole King, en dat zij daarop een antwoord heeft geschreven met “Oh! Neil”. Minder geweten is dat midden in de jaren tachtig ook Freek Neirynck (tekst) en Fabien Audooren (muziek) hier een prachtige pastische op maakten met “Carolien”, gezongen door Da Moe Keunen, een gelegenheidsgroepje rond Eric Goeman.
Daarna had hij nog vele hits, o.a. met “Breaking up is hard to do”, “Little devil”, “Stairway to heaven” en “Calendar girl”. In de jaren zeventig schoolde hij zich (net als Carole King) om tot singer/songwriter met vooral de elpee “Laughter in the rain” (1975) met daarop de evergreen “Solitaire”. In 2016 kwam zijn meest recente album uit, “I do it for applause”.
Verder schreef hij tal van liedjes voor andere artiesten, waaronder Gene Pitney, Connie Francis, Tony Christie en ABBA. Voor ABBA schreef hij in 1972 bij de muziek van Benny Andersson en Björn Ulvaeus de Engelse tekst van wat later “Ring Ring” werd. Het was bedoeld als de Zweedse inzending van het Eurovisiesongfestival 1973, maar werd nipt geklopt door een ander liedje. Een jaar later zou het wel lukken met “Waterloo”, maar dààrmee heeft Neil niks te maken. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Neil Sedaka wordt tachtig…

  1. Sedaka was immers zoals ge zegt, een collega van Carole King, beiden broodschrijvers voor The Brill Building. Neil vormde daar een team met Howard Greenfield en was vooral actief op de piano. De Ace-cd “Where the boys are”, een referentie naar de Connie Francis hit, geeft een mooi overzicht van hun beider kunnen: https://www.discogs.com/Various-Where-The-Boys-Are-The-Songs-Of-Neil-Sedaka-And-Howard-Greenfield/release/4552591

    Geliked door 1 persoon

  2. I saw Neil once in Las Vegas New Orleans hotel showroom with a FABBB show !! Recommended to go & see him when performing where you go to… great hit after hit. Great songwriter and pianist. Wonderful human being. Long live Neil.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.