De Nederlandse violiste Emmy Verhey (medestudente van Vera Beths) wordt het meest vereenzelvigd met het romantische repertoire, meer bepaald met Peter Tsjaikovski. Op 3 september 1962 speelde ze in het Kurhaus in Scheveningen al zijn beroemde vioolconcert en op haar zeventiende was zij de jongste laureaat op de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd in Moskou en kreeg naar aanleiding hiervan haar eerste platencontract. Toch kan zijzelf kan deze opvatting maar matig appreciëren, omdat ze ook barok en hedendaags speelt. Ze speelt zelfs op het album Hoe sterk is de eenzame fietser van Boudewijn de Groot uit september 1973, meer bepaald de vioolsolo in De Reiziger. Eind jaren zeventig kocht Verhey de ‘Earl Spencer’ Stradivarius-viool uit 1723 die zij bespeelde tot zij eind jaren negentig een viool van Andrea Guarneri uit 1676 kocht. Een en ander heeft te maken met de dood van haar man Paul Vossen maar hoe de vork precies in de steel zit, weet ik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.