Het is vandaag al tien jaar geleden dat actrice Jenny Tanghe (foto YouTube) is overleden.

In 1955 studeerde Jenny Tanghe (°15/9/1926) af aan het Gentse conservatorium. Haar moeder stierf tijdens haar eindexamen in de zaal aan een hartaanval. Jenny zelf debuteerde bij Studio Nationaal Toneel in Antwerpen bij Fred Engelen. Die zou in Waregem een stuk van Willem Putman regisseren, maar hij vertrok naar Zuid-Afrika en werd vervangen door Jo Dua. Tanghe zelf bleef wel drie seizoenen hangen in Waregem. Daarna deed ze een jaar amateurtoneel waarbij ze er op een bepaald moment in slaagde om in twee stukken tegelijk te zitten. Tussen het eerste en het derde bedrijf bij De Balsemblomme (van Staf Bruggen) wipte ze namelijk even over naar Sint Agneete! Daarna kwamen de kamertheaters aan de beurt: Arca, het Nederlands Kamertoneel, Antigone, Vertikaal, Arena, om ten slotte negen jaar “tegen haar zin” bij het MMT te belanden. Daarna ging ze opnieuw free-lance. Op televisie werd ze vooral beroemd als Moeder Cent in “De Heren van Zichem” en als de bazige secretaresse Van Jes in “De Collega’s”. Alhoewel collega Jaak Van Assche zegt dat dit vooral met de klank van haar stem te maken had en niet zozeer met haar karakter overeenkwam, dient toch gezegd dat ze ook in het gewone leven geen blad voor de mond nam. Haar uitspraak over Nora Tilley (“Da’s geen actrice, da’s een mannequin uit Trois Suisses”) zal haar ook postuum wel blijven achtervolgen… (*)
Of Nora en Jenny bij het MMT door één deur konden, weet ik niet, maar het is b.v. toch opvallend dat Nora ontbreekt in een typisch vrouwenstuk als “Agnes & God“, waar Jenny dan wél een prominente rol in speelt…

Ronny De Schepper

(*) Jan Matterne moet dit geweten hebben (of anders heeft het Toeval hem toch ongelooflijk goed gediend) toen hij de volgende scène bedacht in “Het Pleintje”. Nadat Barbara (Nora Tilley) voor het eerst naar bed is gegaan met de kunstschilder Peers (Johny Voners), laat deze zich ontvallen dat hij met Gentiel Bers (Ugo Prinsen) een gentleman’s agreement had dat de “verliezer” zich vrijwillig uit de strijd voor de hand van Barbara zou terugtrekken. Barbara is uiteraard woedend en verlaat scheldend zijn huis, waar ze op het pleintje Gentiel tegenkomt die met zijn moeder (Jenny Tanghe) op wandel is. Ook hij krijgt uiteraard de volle laag, waarna Barbara zich verontschuldigt bij Gentiels moeder. En wat antwoordt Jenny Tanghe hierop? “’t Is niks, Barbaraatje, ik zou het zelf niet beter kunnen gezegd hebben!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.