In 1829 verzorgde de twintigjarige Felix Mendelssohn de eerste uitvoering van de Matthäuspassion sinds Bachs dood. De belangstelling van dit concert in de Singakademie in Berlijn was overweldigend. Mendelssohn had de partituur overigens wel wat ingekort en hier en daar gemoderniseerd. Hoe dan ook: Mendelssohn was een groot pionier op het terrein van de Bach revival, wat dat betreft alle lof en alle reden om zijn initiatief van 1829 te memoreren.

Eigenlijk gebeurde dit op vraag van zijn leraar, de vrijmetselaar Carl Zelter. Carl Friedrich Zelter (1758-1832) was een componist, muziekleraar en dirigent uit Berlijn.
Zelter was van beroep een metselaar (*) en werkte, totdat hij zich in 1815 geheel aan de muziek ging wijden, in de firma van zijn vader. Hij was een leerling van Schulz en Fasch. Zelf gaf hij les aan: Johann Carl Gottfried Loewe, Otto Nicolai, Giacomo Meyerbeer en dus ook aan Felix Mendelssohn en zijn zus Fanny.
Hij volgde Fasch in 1800 als dirigent van de Berlijnse Singakademie op en richtte in 1809 de Berliner Liedertafel op. Dat was in hetzelfde jaar dat hij tot professor van de academie werd benoemd. Hij begon in die tijd een briefwisseling met Goethe en zette een groot aantal van zijn gedichten op muziek.
Zelter had zich ingezet om de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit te kunnen voeren, maar moest dat toch aan Mendelssohn overlaten. [Wikipedia]

(*) Aldus Wikipedia. Ik vind dit zeer merkwaardig, te meer dat er hier niet gesproken wordt over het feit dat Zelter vrijmetselaar was. Zou er hier soms sprake zijn van begripsverwarring?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.