Daags voor de start van het Belgische wielerseizoen waren 48 Vlaamse quizploegen bereid ook het Dendermondse quizgebeuren op gang te brengen. In de eivolle zaal van het Dendermondse V.T.I., ook de twee volgende vrijdagen plaats van de quizstrijd, startte vrijdag de zeventiende editie van het ‘Interprovinciaal Quiztornooi’. Een vol uur voor het eigenlijk quizzen liep de zaal al stilaan vol en vooral de nieuwe teams leken aanvankelijk wat onwennig midden al die drukte. Ook de quizavond zelf verliep voor de nieuwkomers niet zonder zorgen en de eerste tien plaatsen in de voorlopige rangschikking worden door oudgedienden van het tornooi bezet. Links en Unaniem, al lang actief op het Dendermonde quizpodium, speelden de eerste beurt erg sterk en zorgden al voor een kleine afscheiding.

Unaniem met vijf punten voorsprong
Juryvoorzitter De Ridder had nog even iets te vertellen omtrent de problemen met de Spaanse toeristische dienst, maar kon de geïnteresseerde ploegen toch aardig geruststellen en de traditionele trompetten van Meurot bazuinden wat later dan verwacht het tornooi op gang. In de eerste reeks de winnaar van vorig jaar VAL-Buggenhout maar ook Unaniem en Volgend Jaar Beter aan de slag. Onder de nieuwkomers werd hier vooral gekeken naar de prestatie van De Rode Vaan, de ploeg die erg overtuigend de schiftingswedstrijd in december had binnengehaald (*). De eerste variavraag was een weggevertje; Katmandu ligt inderdaad in Nepal en ook schilder Durer en wielrenner Greg Lemond bleken geen onoverkombaar probleem. Wel veel last hadden verschillende ploegen met de actualiteitsvraag over de gebeten slangenoppasser van het Boudewijnpark, vraag waarbij Volgend Jaar Beter dubbele Rospunten haalde en dat bracht de ploeg van Dirk Buyst bij de eerste tussenstand vlot aan de leiding. Robert Mitchum wel en zijn rol van detective Marlowe veel minder bij film en voor geschiedenis Rosproblemen voor Kaaimannen Temse en Dendermondse Braaf en Prosper met Pierlot en Struye, inderdaad al lang van het politieke toneel verdwenen.
De eerste Spanjevraag, vijf steden van noord naar zuid rangschikken, leverde voor reislustige Val en Unaniemleden dubbele Rospunten maar Jonogroots haalde maar de halve buit. Slecht bekwam het Volgend Jaar Beter met hun kaneel i.p.v. safraan in de rijstebrij terwijl karbonkel in Nederlandse taalkennis hoge ogen gooide. Puccini en La Bohème werden onverwacht moeilijk en Kekule en de Thompson Twins in lichte muziek gingen bijna volledig de mist in. Gelukkig raakte bijna iedereen over de oxer in sport en bleken ook de Amerikaanse erenominaties aardig gekend.
Bij de tweede tussenstand werd al duidelijk dat Unaniem een sterke gooi naar de reeks-overwinning zou doen. Karel Van den Oever met Dinska Bronska was niet makkelijk maar Mosaka en de Rode Vaan haalden toch dubbele punten. De tweede Spanje-vraag over Burgos en het Huelgasklooster was voor ingewijden helemaal geen probleem maar de laatste varia-vraag over Piet Hendriks bracht amper drie juiste antwoorden op. Unaniem scoorde met 34 punten erg hoog, Onnefretters Boom met 29, De Compagnie met 28 en Volgend Jaar Beter met 27 zaten inderdaad beduidend lager.
Links mist maar één vraag
Het andere spel onderbrak even alle ernst van het quizgebeuren en degenen die onder hun stoel een stuk Armand Pien gekleefd vonden konden op zoek naar de ontbrekende delen. Er moest heel wat gezocht voor de vier winnaars hun prijs mochten kiezen uit de welvoorziene winkel van de Vlaamse Club. Meteen kon ook de tweede reeks starten. In deze groep slechts twee nieuw teams, Rare Vogels en Sint Eduardus Kalmthout. Het was echter het oude vertrouwde Links van Karel Hermans dat hoge ogen gooide. Nigeria, Panov en Modigliani, het bleek te makkelijk voor dit tornooi. Maar dan, voor verschillende teams, serieuze afknappers met wielrenner Van der Helst met filmduo Risi-Gassman en vooral de geschiedenisvraag over de regering van Loppem met eerste minister Delacroix.
De eerste Spanjèvraag was ook hier niet bijster moeilijk, combineren van Spaanse termen met Nederlandse begrippen. Erg lastig was het aartsmoeilijke hyssopkruid, niemand had het juiste antwoord, en op de reservevraag over aubergine ging het iets beter. Zwezerik en de Barbier van Rossini gingen probleemloos over de verkeersdrempel van 20 km. en Papin bracht ook nog wat punten in de stoompot. De Cats was een makkie en de sportvraag, Flushing Meadows en Roland Garros, deed praktisch niemand struikelen. Dat deden wel verschillende ploegen over de mooie benen van de Benelux-missen¬verkiezing terwijl Compostela en de Portico de la Gloria
Viseo Mechelen en De Jonge Natuurvrienden dubbele reispunten opleverde. De eindafrekening in deze reeks viel volledig in het voordeel van Links uit. De ploeg had trouwens, alleen de aubergine zo gelaten, 35 punten, en dat bleek later op de avond voldoende voor de voorlopige eerste plaats in de rangschikking. Hoog noteerden ook Linkebeek en Wodeismedoade met 32 punten.
Een herboren AS Rieme
De zaalquiz was niet erg moeilijk voor de eerste avond. De tennisspelers herkennen kon vrijdag zelf al goed zijn voor één van de vijf kaarten voor de halve finale van het tennistornooi in Vorst. Een niet zo erg lange pauze, het winterweer buiten, met meer dan vijf centimeter echte sneeuw, zat er misschien ook voor wat tussen. En dan reeks drie.
Met gewezen winnaars Quizmasters Ninove naast Jonge Natuurvrienden en het eigen Honky Tonk. De verrassing zou echter uit onverwachte hoek komen. Want met AS Rieme kreeg reeks drie een winnaar die vorige jaren steeds in de onderste regionen van de rangschikking was weer te vinden. Nicaragua was het weggevertje maar de melkprijs moet maar weinig quizzers interesseren. Vlaminck in beeldende kunst ging tamelijk goed, de sportvraag over Gomez al wat minder al haalden KWB Buggenhout en Meerhof Willebroek toch dubbele punten. Heston en Brunner scoorden opvallend hoog en het Vlaams-nationalisme met Jorissen en Wagemans was voor weinigen een open boek. Het rangschikken van de Spaanse costa’s kreeg minder juiste antwoorden dan verwacht. Venkel in varia deed het goed maar de poes van Nederlandse taalkennis had het moeilijk. Goed deed het Verdi en zijn Rigoletto, ook nog aerodynamicus Mach en het niet vergeten zangduo Bolland en Bolland. Curling in sport kon niemand verontrusten. Guadalupe en het Claustro Mudejar zorgden voor ATB en AS Riemes reisverzuchtingen. AS Rieme leek trouwens wel volledig herboren want het team haalde zijn eerste reekszege uit de quizcarrière, 31 punten, net één meer dan Certabo Mechelen en ATB de Natuurvrienden. Met Links en Unaniem iets afgescheiden op kop lijkt het Dendermondse Interprovinciaal Quiztornooi aardig gestart. Spanning zit er dus onmiddellijk in. Vrijdag, 20 uur, opnieuw in het V.T.I., kan iedereen de tweede avond meemaken. Wellicht geen verpozing in het drukke carnaval-gebeuren maar in ieder geval kunnen de zinnen dan eens op wat anders gezet worden.
Reeksuitslagen
Reeks I

Unaniem 34, Onnefretters 29, De Compagnie 28, Volgend Jaar Beter + V.A.L. Buggenhout 27, Mosaka + Jonogroots 26, De Rode Vaan 25, Bumalob 24, Amado 01 Pro Deo + Fiasco 23, De Kaaimannen 22, Tajabad 20, Hutsekluts + Braaf en Proper 16
Reeks II
Links 35, Linkebeek + Wodeismedoade 32, Take it Easy 31, De Jonge Natuurvrienden 30, Tiem + Sint Eduardusgilde 29, Opba 28, Viseo 27, Wappers 25, Hettefretters 24, Den Hovenier 21, Scarabee 21, Averechts 20, Jeugd zonder Dak 19, De Rare Vogels 18.
Reeks III
A.S. Rieme 31, Certabo 30, A.T.B. De Natuurvrienden 29, Kwismasters 29, Kokteel 26, Femina 25, Honky Tonk 24, Men Without Women 24, Amabile 23, Schilbroek + Meerhof + K.S.A. 22, K.W.B. Buggenhout + Thof 20, De Pipo’s 16, Mikeno 12.

Referentie
XXX, Links en Unaniem nemen beste start, De Voorpost 9 maart 1984

(*) Op de foto van links naar rechts Stef Cockx, Jan Mestdagh, ikzelf, Karin Story en Walter Schelfhout. Stef Cockx en Walter Schelfhout vervingen dus de twee Marijkes, die tijdelijk hadden afgehaakt (of beter gezegd: Marijke Theugels had definitief afgehaakt, Marijke De Wilde zou op andere avonden nog deelnemen). Deze twee germanisten waren mij aangeraden door Kristien Ketels op een avond in Vooruit. Stef Cockx kwam mij bekend voor, wat niet zo vreemd was, want hij woonde in mijn straat, maar Walter Schelfhout kende ik op dat moment nog totaal niet. Walter zou later uitgroeien tot één van mijn beste vrienden, tot een tragisch ongeluk vroegtijdig een einde maakte aan zijn leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.