25 jaar geleden deed de regie van « Jesus Christ Superstar » Frank Van Laecke bijna de das om…

In amper vier weken een musical op poten zetten. Voor dat huzarenstuk zorgde Frank Van Laecke (36), die het populaire « Jesus Christ Superstar » regisseerde voor de musical-afdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Morgen première in de opera.
Deze musical ging vorige vrijdag al in première in Nederland voor een enthousiast publiek. Op dat ogenblik zat Frank Van Laecke in Gent, waar hij de Fakkel Award in ontvangst nam. Hij werd er geprezen voor de snelheid waarmee hij als auteur en regisseur zijn ideeën concreet gestalte kan geven. Met deze musical bewijst hij dat nog eens, hoewel hij grif toegeeft dat amper vier weken voor zo’n musical een bijna onmogelijke opdracht was.
« Ik werd gecontacteerd door directrice en vriendin Linda Lepomme toen regisseur Rufus Collins plots ziek werd », zegt Frank. « Die had acht jaar terug al getekend voor de regie van deze musical. Ik werd er als het ware ingegooid en besloot een eigen hedendaags concept te ontwikkelen. »
« Jezus is bij mij een popster, wiens universele boodschap van liefde en verdraagzaamheid doorklinkt in zijn songs. Zijn aanhang maakt van hem een superster, tot grote ergernis van de autoriteiten, die hem het zwijgen willen opleggen en besluiten hem uit de weg te ruimen. »
« In mijn versie zien wij een popster op tournee tijdens de repetitie van een nieuw concert samen met zijn entourage. Verder Jezus op straat tussen zijn fans en dan het conflict met de autoriteiten. Jezus wordt opgepakt, vertrapt, vernederd. Maar hij zet door en dat loopt faliekant af. Geen kruisiging deze keer, maar dat blijft een verrassing. »
« Ik heb bijzonder kort op de bal willen spelen en de hele cast ging daar enthousiast op in. Zo zorgde Max Smeets voor hedendaagse arrangementen. Schitterend werk leverde ook de choreografe Michele Assaf uit New York, die o.m. ook tekende voor de TV-optredens van Mick Jagger. En mijn goede vriend Jaak Van de Velde tovert weer met licht. En Linda gaf mij haar onvoorwaardelijke steun. »
Vier weken lang sliep Frank amper enkele uren. Dat werd hem bijna fataal, want hij diende met hartklachten in het ziekenhuis te worden opgenomen. Hij moet het voorlopig heel rustig aan doen, maar is wel aanwezig op de première. Verdere voorstellingen op 12, 13, 18 en 19 maart. Reservaties: tel. 09/225.24.25.

Referentie
Jef Rosiers & Ronny De Schepper, Jezus, wat ’n opdracht! Het Laatste Nieuws 9 maart 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.