Morgen zal het op de kop af honderd jaar geleden zijn dat de Franse cellist Auguste Tolbecque is overleden.

Hij was in zijn tijd wereldberoemd. Zo creëerde hij het eerste celloconcerto van Camille Saint-Saëns op 19/1/1873. Ongewoon voor die tijd was zijn belangstelling voor oude instrumenten: hij bespeelde als een der eersten opnieuw de viola da gamba. En hij maakte ook zelf instrumenten. Le premier instrument construit par Auguste Tolbecque date de 1848. C’est un alto dont la sonorité rivalise avec celle du violoncelle. Et il a écrit entre autres L’art du luthier, publié en 1901 a Paris. Hij wordt verkeerdelijk wel eens als een Belg voorgesteld, maar dat komt dan omdat men hem verwart met zijn neef, de dirigent Jean-Baptiste Joseph Tolbecque.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.