De Nieuw-Zeelandse operazangeres Kiri Te Kanawa heet eigenlijk Claire May Teresa Rawstron en is geboren op °6/3/1944 uit een occasionele relatie van een Maori-vader (Tieki “Jack” Wawatai) en een Europese moeder (Noeleen Rawstron). Ze werd in Nieuw-Zeeland door pleegouders opgevoed, aangezien ze werd achtergelaten toen ze amper tien dagen oud was. Deze pleegouders waren ook van gemengd ras: Atama “Tom” Te Kanawa was een succesrijk bedrijfsleider en zijn blanke vrouw Nell leidde een hotelletje. Deze vrouw was heel autoritair en drukte haar stempel op Kiri’s jeugd, die dus – ondanks de weelde waarin ze nu werd grootgebracht – allesbehalve gelukkig was. Ze was b.v. heel timide en wilde helemaal niet zingen in het openbaar. Maar moeders wil was wet.

Kiri Te Kanawa is in 1967 gehuwd met Desmond Park, een Australische mijningenieur, en ze heeft nu zelf ook twee pleegkinderen (Antonia en Thomas), ook omdat ze na twee miskramen zelf geen kinderen meer kon krijgen.

Op 1/12/1971 kwam de grote doorbraak met haar vertolking van de gravin in de “Le Nozze di Figaro” in Covent Garden. Ook haar Donna Anna in de “Don Giovanni”-film van Joseph Losey is bekend, maar vanaf 29/7/1981 gaat ze eerder de populaire toer op, nadat ze op het huwelijk van Charles en Diana “Let the bright seraphim” mocht vertolken. Niet alleen leende zij daarna haar stem aan Glenn Close in “Meeting Venus”, zij is ook Maria in “West side story” met José Carreras, creëerde het Liverpool Oratorio van Paul McCartney, speelde in een Händel-pasticcio met Christopher Hogwood en bracht “Magic” uit, een CD met nummers van Michel Legrand.

Pas in 1987 toen ze voor een televisieprogramma nog eens in haar geboortedorp was, hoorde ze wie haar echte ouders waren. Haar moeder was evenwel reeds gestorven in 1979 en haar vader zelfs reeds in 1963 na een arbeidsongeval. Mede omdat ze na de dood van haar stiefvader in een zware ruzie viel met haar halfzus (die, ondanks het feit dat ze zijn échte dochter was, met een kluitje in het riet werd gestuurd) en haar huwelijk op de klippen liep, begon ze zich in het begin van de jaren ’90 juist erg te beroemen op haar Maori-afkomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.