Vandaag is het al 35 jaar geleden dat de Italiaanse bariton Tito Gobbi is overleden. Hij zal vooral de geschiedenis ingang door zijn indrukwekkende vertolking van Baron Scarpia productie van Franco Zeffirelli van Puccini’s Tosca in Covent Garden met Maria Callas in de titelrol (foto). Het tweede bedrijf van deze productie, waarin Scarpia door Tosca wordt vermoord, werd door de Britse televisie uitgezonden en wordt nog voortdurend herhaald. Het is ook verkrijgbaar op dvd. Gobbi en Callas hadden deze rollen eerder gezongen in de klassieke opname van 1953 met Giuseppe di Stefano als Mario Cavaradossi en met Victor de Sabata als dirigent. Dit album is als langspeelplaat en als cd uitgebracht en wordt door velen beschouwd als de beste operaopname ooit gemaakt. Gobbi was een goede vriend en bewonderaar van Callas en heeft diverse malen interviews gegeven over hun samenwerking. Hun beider opvatting (én die van regisseur Zeffirelli) van realistisch acteren heeft voor een omwenteling in het verstarde operagebeuren gezorgd. Zijn operadebuut maakte hij in 1935 als Graaf Rudolfo in Vincenzo Bellini’s La sonnambula. In 1942 debuteerde hij in het Teatro alla Scala in Milaan als Belcore in Donizetti’s L’elisir d’amore en in 1951 speelde hij voor het eerst in Covent Garden in Londen, eveneens als Belcore. Hij speelde ook in 25 films, ook soms in ‘gewone’ gesproken rollen. Hij stopte in 1979 als operazanger en gaf een tweetal autobiografieën uit, getiteld Tito Gobbi: Mijn leven (1979) en Tito Gobbi zijn wereld, de Italiaanse Opera (1984).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.