Dertig jaar geleden won Etienne De Wilde de Omloop Het Volk. Volgens Het Nieuwsblad was het één van de vijf meest memorabele overwinningen en toch zullen maar weinig mensen zich de aankomst herinneren: er was immers geen televisieuitzending wegens een conflict tussen de BRT en VTM.

Ziehier de uitleg van Het Nieuwsblad: “Etienne De Wilde (30), regerend kampioen van België, had zijn gebruikelijke portie zesdaagsen achter de kiezen toen hij zich meldde voor de Omloop Het Volk. Ondertussen mag de Oost-Vlaming in het geheugen van de wielerfan vooral verder leven als één van de grote helden van het Gentse Kuipke, maar zijn collega’s wisten maar al te goed dat hij ook op de weg te duchten viel. Niet in het minst tijdens het prille seizoenbegin, op en top gerodeerd in het winterse circuit van de wielerbanen.
De blonde pijl uit Laarne, een kerel met een klare kijk op het gebeuren, nestelde zich in volle finale net achter de kop van de groep. Hij had immers zijn plannetje klaar: een demarrage in de buurt van de slotkilometer, op wegen die hij kende als zijn broekzak. Etienne wist dat hij in de bocht een kleine binnenweg kon nemen, via een sprongetje over het voetpad. Daarna nog een minuutje op de tanden bijten, en Sean Kelly mocht sprinten voor de tweede plaats.”
Zelf was ik zoals gewoonlijk met mijn zonen Roddy en John naar de start gegaan, in Rozebroeken was dat, waar we een aantal foto’s namen, liefst van exoten. Zo deed er zich een grappige anekdote voor. Een man had mij namelijk juist gevraagd een foto te nemen van hem samen met Ludo Peeters (dat jaar rijdend voor Caja Rural), toen John iemand van een andere Spaanse ploeg spotte: “Kijk daar, een BH!” riep hij enthousiast, wat bij de gefotografeerde man wel enige verbazing opriep (een beha, heb je ‘m?).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.