Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad hoorde ik ook pas dat op 26 februari Jef Braeckevelt was overleden. Merkwaardig dat ik dit niet op het internet ben tegengekomen.

Jef Braeckevelt was één van de weinige sportdirecteurs die zelf nooit wielrenner is geweest, maar hij had wel de sportieve leiding van 1964 tot 2011, waarmee hij een van de ploegleiders met de meeste ervaring in het toenmalige peloton was. Hij begon vijftien jaar lang bij kleinere ploegen als Terrot, Etalo, Siriki en Avia, tot hij in 1979 aan de slag kon bij het Noord-Franse La Redoute-Motobécane. In 1986 werd dit gevolgd door Hitachi, waarna zijn langste periode volgde van 1989 tot 2002 bij Lotto. De West-Vlaming had hier een bijzondere band met Andrei Tchmil, die in zijn Lotto-trui onder meer Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen won. Maar zijn voornaamste exploot was dat hij ex-profrenner Serge Baguet weer van zijn dak haalde (hij was dakwerker geworden) om hem een tweede kans te geven. Toen dit werd bekroond met een ritzege in de Ronde van Frankrijk (foto Sporza) vloeiden er vele tranen (*). Gelachen werd er anderzijds in 2003 toen hij de leiding van Marlux-Wincor-Nixdorf op zich nam. Hierbij was de uitstekende Russische profrenner Dimitri Konyshev immers aan zijn fameuze “jaar teveel” bezig en er werd dan ook geopperd dat als hij zijn autobiografie zou schrijven, deze “Ik, Konyshev” zou heten (ook te lezen als: “Ik kon nie, Jef”). Jef begon op dat moment stilaan ook uit te bollen, in 2004 bij Chocolade Jacques, van 2006 tot 2008 bij Jartazi en tenslotte van 2009 tot 2011 bij het Russische Katjoesja (dankzij Tchmil? Of was het dan toch Konyshev?).

(*) Hij ontving hiervoor de Kristallen Fiets voor ploegleiders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.