Blijkbaar heb ik me gisteren van datum vergist, wat die schiftingsronde van het quiztornooi van Dendermonde betreft, want uiteraard had de eerste “echte” quizronde niet onmiddellijk de dag daarna plaats. En de ploeg van De Rode Vaan werd al meteen op zijn plaats gezet, want zoals de Gazet van Antwerpen terecht schreef: “Bekende ploegen houden het heft in handen”. Een nieuwkomer als De Rode Vaan moest zich met een 22ste plaats (net voor de helft) tevreden stellen.
Onder enorme belangstelling ging vrijdagavond de eerste ronde van start van Vlaanderens bekendste quiztornooi in de feestzaal van het VTI te Dendermonde. Toen de trompetten van Mourot een eerste maal geschald hadden, kon juryvoorzitter De Ridder gauw nog enkele inlichtingen kwijt over de quizformule, sponsors en zaalspelen voor het publiek, waarna de eerste achttien teams uitgenodigd werden om aan de uitgelote wedstrijdtafels plaats te nemen. De nieuwelingen nog wat onwennig, de «anciens» met een gewilde koelbloedigheid.
De eerste variavraag in de eerste reeks zou blijken telkens een bijna weggevertje te zijn: Katmandu ligt inderdaad in Nepal. In geschiedenis moest gezocht worden naar Pierlot en Struve. Zijn die bloedeigen politiekers al zó ver uit het geheugen verdwenen?
De eerste Spanjevraag lokte een verwoed gekrabbel uit op de antwoordborden. Het werd voor de reislustigen van Val Buggenhout en Unaniem de volle pot. Hoge ogen werden nadien gegooid met «safraan» in varia, karbonkel in de Nederlandse taalkennis, maar Puccini’s La Bohème had minder succes, net zoals de Via Secura-vraag en dat was nog niets vergeleken met scheikundige Kekulé (dag Jan!) en Thompson Twins in lichte muziek.
Gelukkig kwamen daarna de «oxer» in sport en de erenominaties in Amerikaanse varia de blazoenen vergulden. De Spanjevraag over de El Cid-stad Burgos, en het Huelgasklooster, was voor de ingewijden geen probleem. Unaniem, sterk uit de startblokken geschoten, werd in het begin nog bedreigd door ex-tornooiwinnaar Mosaka, maar zou glansrijk zijn slag thuishalen en reekswinnaar worden met een sterke 34 p. Mosaka tweede met 29 p. en 28 p. voor de derde, het verrassende Compagnie uit Berlare. De nieuwe ploegen bleven meestal onderaan in de reeksstand hangen.
Links
In de tweede groep waarin slechts twee niuewe teams te vinden waren (Rare Vogels en Sint-Eduardusgilde Kalmthout) zou de ploeg van Karel Hermans (Links) een eerste sterke gooi naar de eindtitel doen. Niet zonder sterke tegenstand van een rits anderen, waaronder Linkebeek en Wodeismedoade, die samen op het tweede ereschavotje van de reeks zouden eindigen.
De geschiedenisvraag over de regering van Loppem en Delacroix werd door enkele gelukzaligen slechts half beantwoord. De varia-vraag over het aartsmoeilijke hyssop werd door niemand gevonden, maar de reservevraag over de aubergine ging er heel wat vlotter in. Actualiteit was een rosje waard voor de Berchemse Take it Easy’s. Letterkundige Snieders baarde haast alle deelnemers zorgen, en de Hettefretters waren er aan voor hun moeite.
De Spanjevraag over Santiago de Compostela en hun Portico de la Gloria legde ook geen windeieren, terwijl de sluitstukvraag over de Pisa-uitzending voor niemand geheimen scheen te hebben en Averechts hiermee een gelukkig Ros in de roos plaatste. Zoals gezegd: Links won overtuigend met de hoogste scorestand van de wedstrijdavond: 35 p.
Rieme
In de derde reeks ging Vlaminck in de beeldende kunst tamelijk goed. De sportvraag over Gomez al wat minder, maar de gekende soort-enthousiasten KWB Buggenhout en Meerhof Willebroek waren niet van de wijs te brengen en scoorden dubbel.
Filmacteurs Heston en behaarde Brunner in The Bucaneer waren voor de Ninoofse Kwismasters en voor de Dendermondse Honky Tonkers geen probleem; hun Ros haalde onvermoeid de dubbele buit binnen.
Het Vlaamsnationale geschiedenisboek (Jorissen en Wagemans) was maar voor weinigen een open boek, terwijl de Spanjevraag over het rangschikken van de Spaanse Costa’s wel meer punten haalde maar toch minder dan verwacht werd.
Het inderdaad sterk verbeterde AS Rieme team uit Evergem sleepte met 31 punten een verdiende reekszege in de wacht, net voor de zij aan zij strijdende opdringers van A.T.B. en Certabo.
Onderaan moest Mikano met amper 12 punten de onbetwiste positie van hekkensluiter innemen. De zaalkwis stond volledig in het teken van «tennis». Vijf tennissterren moeten aan de hand van grote foto’s en posters herkend worden, met als schiftingsvraag het haast traditioneel reservecijfer van de nationale Lotto.
De prijs – een groot Home-Intapijt en eventueel twee aanvullende prachtprijzen zullen na nauwkeurige verificatie volgende week bekend gemaakt worden tijdens de tweede spelronde.
Eerste tussenstand
1. Links (35) – 2. Unaniem (34) – 3. Linkebeek (32) – 4. Wodeismedoade (32) – 5. A.S. Rieme (31) – 6. Take it Easy (31) – 7. De Jonge Natuurvrienden (30) – 8. Certabo (30) – 9: A.T.B, De Natuurvrienden (30) – 10. Onnefretters (29) -11. Tiem (29) – 12. Sint-Edgardusgilde (29) – 13. Kwismasters Ninove (29) – 14. De Compagnie (28) -15. Opba (28) – 16. Volgend Jaar Beter (27) – 17. Val Buggenhout (27) – 18. Visex (27) – 19. Mosaka, (26) – 20. Kokteel (26) – 21. Jonogroots (26) – 22. Rode Vaan Brussel (25) – 23. Demina Tielen (25) -24. Wappers (25) – 25. Bumalob (24) – 26. Honky Tonk (24) – 27. Men without women (24) – 28. Hettefretters (24) – 29. Pro Deo (23) – 30. Fiasco Aalst (23) – 3 Amabile (23) – 32. Amado (23) – 33. Schilbroek (22) – 34. Meerhout (22) – 35. Kaaimannen Temse (22) – 36. K.S.A. Jong Vlaanderen (22) – 37. Scarabee St.-Niklaas (21) – 38. Den Hovenier (21) – 39. Averechts (20) – 40. Thof Asse (20) 41. K.W.B. Buggenhout (20) 42. Tajabad (20) – 43. Jeugd zonder Dak (19) – 44. De Rare Vogels (18) – 45. Braaf en Proper (16) – 46. De Pipo’s (16) – 47. Hutsekluts (16) en 48. Mikeno (12).
De volgende afspraak: vrijdag 9 maart in dezelfde zaal van het V.T.I.

Referentie
XXX, Bekende ploegen houden het heft in handen, De Gazet van Antwerpen 6 maart 1984
Zoals gezegd was de samenstelling van de ploeg van De Rode Vaan al gewijzigd op deze eerste speeldag. Helaas kan ik op de foto enkel mijzelf (links) herkennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.