De Franse ex-wielrenner Jo Groussard (foto’s de Wielersite) viert vandaag zijn 85ste verjaardag.

Joseph Groussard werd geboren in Bretagne, de meest wielergekke regio van Frankrijk. Hij werd in 1957 winnaar van Parijs-Vimoutiers en in 1958 van de Bochten van de Seine. In 1959 was hij zelfs winnaar van de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk, van Genua-Nice en een criterium in Monaco. In 1960 was hij opnieuw winnaar van Parijs-Vimoutiers en ook van de Ronde van de Indre. 1961 begon schitterend met een etappe in Parijs-Nice, gevolgd door de Ronde van Champagne, nogmaals de Bochten van de Seine, de Midi Libre, de Grote Prijs Alcyon en een rit in de Vierdaagse van Duinkerken. Een jaar later won hij zelfs de Vierdaagse en schreef daarbij nog tien andere overwinningen op zijn naam, waaronder voor een derde maal “Les Boucles de la Seine”. Ongetwijfeld had hij vele van zijn overwinningen te danken aan zijn sprintsnelheid. Toch scheelde het slechts een banddikte voor zijn grootste overwinning die hij het jaar daarop, in 1963 dus, zou behalen. In Milaan-San Remo won hij immers slechts met een zucht voor de Duitser Rolf Wolfshol. Het bleef wel zijn enige overwinning dat jaar. Het jaar daarop echter mocht hij opnieuw negen keer aan de zegebloemen ruiken. Dat jaar was hij ook steun en toeverlaat van zijn jongere broer Georges die dagenlang in het geel rondreed in de Tour de France. Even zag het ernaar uit dat het tijd was voor de aflossing van de wacht, maar Georges kon helaas niet bevestigen, terwijl Jo toch nog vijf overwinningen kon versieren in 1965. Dat werd gereduceerd tot slechts één overwinning in 1966 en toen er in 1967 helemaal niets meer uit de bus viel, hield Jo Groussard het voor bekeken. Hij kreeg geen contract meer aangeboden in 1968, maar won toch nog het criterium in Laval vóór zijn jarenlange kopman Jan Janssen. Een afscheidsgeschenk zullen we maar zeggen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.