Vandaag is het al 35 jaar geleden dat het fameuze jaarlijkse quiztornooi in Dendermonde schitterend van start ging voor de ploeg van De Rode Vaan, zoals mag blijken uit onderstaand artikel van Hugo Aerts uit De Voorpost. Aangezien er in dit artikel geen namen worden vermeld, zal ik dat zelf nog maar eens doen. Onze ploeg bestond eigenlijk uit twee duo’s, namelijk Jan Mestdagh en ikzelf, telkens met onze partner, die in beide gevallen Marijke heette. Aangezien de ploegen telkens uit vijf leden bestonden, vroeg de organisatie of wij ook nog Karin Story in onze ploeg wilden opnemen, aangezien zij als eenling had ingeschreven. Karin Story had dus eigenlijk niks met De Rode Vaan te maken, integendeel zelfs, zij kwam in die tijd op voor de Volksunie. Dat was zelfs nog bij de jongste verkiezingen het geval, maar nu dus uiteraard voor de N-VA. Ik had dus (bijna) dertig jaar na de feiten voor haar kunnen stemmen, maar ik heb het uiteindelijk toch maar bij een lijststem gehouden. Het dient wel gezegd dat Karin het net als ikzelf heel de wedstrijd heeft volgehouden, terwijl de anderen voor korte of langere tijd verdwenen. Dat we nadien niet meer de eerste plaats haalden, daar kunnen natuurlijk conclusies uit worden getrokken en ik ga die ook niet tegenspreken. Het was inderdaad Marijke Teughels aka Marijke Mestdagh die voor de meeste juiste antwoorden zorgde. Op de foto hierboven is ze echter al niet meer te zien, aangezien die van ongeveer halfweg de wedstrijd dateert. Wel zie je van links naar rechts: Stef Cockx, Jan Mestdagh, mezelf, Karin Story en Walter Schelfhout.

Het Interprovinciale Quiztornooi Dendermonde 1984 kreeg vorige zaterdag in het Dendermondse V.T.I. al een leuk aperitief voorgeschoteld. De zeventiende editie kan in maart 1984 immers maar met de gebruikelijke 45 ploegen van start gaan zodat eerst nog even moest worden uitgemaakt wie van de 66 ingeschreven teams de quizaspiraties voor een jaartje mocht opbergen. Er was erg veel belangstelling en hoewel het er vooral op aan kwam niet onderaan te eindigen was er ook heel wat spanning. Vier uur duurde het quizgebeuren en toen bleek dat onder de twaalf gewipten acht nieuwelingen maar ook de oudgedienden – Collega’s-Lebbeke, Minerva Lede, VTB-Roosdaal en Olympia Gent – zaten. Verrassend was ook de overwinning van de nieuwe Brusselse ploeg ‘De Rode Vaan’ (29 punten op 35). Een ploeg die meteen door de traditionele kanshebbers voor het groots Dendermonde quizgebeuren in het oog worden gehouden.
Globovragen
De organiserende Vlaamse Club verwelkomde eerst de gekende en vooral de talrijke nieuwe quizploegen. Veel uitleg was er niet nodig voor de 18 eerste teams aan de tafels mochten. Er waren twee forfaits en de mindere goden uit de quizwereld waren daar al heel gelukkig mee. Ook dit jaar zorgden de vorig jaar ingevoerde globovragen voor de nodige sensatie. In elke reeks zaten er drie: 5 klassieke componisten herkennen aan een uittreksel uit hun werk, 5 auteurs aan de titels van hun boeken en 5 ‘lichte muziek’-uitvoerders plaatsen. Het werd geen makkie. Zeker niet in de eerste reeks… Bach, Haendel, Tsjaikowsky, Verdi en Millócker, alleen volledig bij Wappers en Woedeismedoade; Wodehouse, Cottenjé, Timmermans, Multatuli en Cronin lukten nog minder terwijl de stemmen van Branduardi, Newman, Carrell, Williams en De Neve beter scoorden maar bijvoorbeeld Volgend Jaar Beter toch maar één puntje opleverden. De ‘normale’ tweepuntsvragen waren voor de quizzers ongetwijfeld aangenamer zodat Linkebeek toch nog 27 punten haalde. Net een puntje voor op Mosaka dat maar aarzelend begonnen was maar met een gelukkige ‘plus 4’ kansfactor nog hoog klom.
Rode Vaan in top
Mozart, Brahms, Wagner, Smetana en Zeller, zeker grote namen in de componistenwereld. Maar het wordt wat anders als je ze moet herkennen aan de hand van een uittreksel uit respectievelijk Alla Turca, Hongaarse dans, Der fliegende Hollander, de Moldau en Wie mein Ahnerl… Compagnie uit Berlare haalde vijf op vijf. Iepenlaan Ternat deed het evenals Honky Tonk ook nog goed. De vijf auteurs, Walschap, Gogol, Durnez, Mitchell en Bomans waren voor Minerva, Unaniem en de Temse Kaaimannen wel te nemen hindernissen maar Frans Halsema, Bobby Solo, Elton John, Delta Bosiers en Jose Feliciano zorgden voor een koud stortbad.
Opvallend was het presteren van de nieuweling ‘Rode Vaan’ uit Brussel dat samen met Honky Tonk en de ook al kersverse Pro Deo uit Brugge bij de eerste tussenstand aan de leiding stond. ‘Rode Vaan’ kon met Pegasos over Eden, Swift en Fairbanks een kleine kloof slaan, haalde sterk 29 punten en dat was meteen ook voldoende om de overwinning in deze schiftingsronde naar de hoofdstad mee te nemen. Honky Tonk bleef tweede en lijkt de Pyreneëentrip, prijs uit de zestiende editie als rubriekwinnaar, aardig te hebben verteerd.
Nog een nieuwkomer
Ook in de derde reeks ging de overwinning naar een nieuwkomer. Wel had Mikeno Wichelen daarvoor de ‘plus 3′ kansfactor nodig want anders was de zege voor de andere nieuweling Sint Jorisgilde-Kalmthout. De 9de symfonie van Beethoven, de Vleermuis van Straus, De Parelvissers van Bizet, het Concerto van Aranjuez maar dan wel van Rodrigo en de Zwei Herzen van Stolz… het leek misschien wat makkelijker maar alleen Mikeno, haalde de volle pot. Steinbeck, Conscience, Cor Bruyn, Ruyslinck en Guareschi scoorden hoger dan hun collega’s in vorige reeksen en ook de lichte muziekfans konden bij David Bowie, Jan Verbraecken, Georges Guétary, Nana Mouskouri en Gerard Cox om een massa punten. De ‘exodus’ trof vooral oudgediende VTB-Roosdaal dat met zijn vijftien puntjes niet bij de uiteindelijke 45 ploegen raakte.
Het bleef daarna nog een tijdje spannend in de grote zaal van het V.T.I. Na de eindafrekening bleek dat dus 36 ploegen uit de schifting, samen me negen vrijgestelden (VAL Buggenhout, ATB, KSA Jong Vlaanderen, Links, Jeugd zonder Dak, de Jonge Natuurvrienden, Averechts, Opba en KWB-Buggenhout) de vijfenveertig finalisten voor maart 1984 maakten. Diegenen die uitvielen werden door de juryvoorzitter nog eens speciaal getroost, een flinke pint deed hier en daar de rest en tenslotte kan iedereen, eventueel als supporter of gewoon uit belangstelling, nu al uitkijken naar de vijf speeldagen in maart. Op 2 maart start de karavaan. Alle inlichtingen hieromtrent zijn hier in de komende weken wel te vinden.
De uitslag
1. De Rode Vaan/Brussel 29 punten, 2. Linkebeek/Linkebeek 28 punten, 3. Mikeno/Wichelen 27 p., 3. Mosaka/Merchtem 27, 5. Honkty Tonk 26, 5. St.-Jorisgilde/Kalmthout 26, 7. Kaaimannen/Temse 25, 7. De Compagnie/Berlare 25, 7. De Hovenier/Antwerpen 25, 7. Kokteel/Lebbeke 25, 7. Viseo Mechelen 25, 12. Meerhof/Willebroek 24, 12. Scarabee/St.-Niklaas 24, 12. Certabo/Mechelen 24, 15. Wappers/Antwerpen 23, 15. Quizmasters/Ninove 23, 15. Wodeismedoade 23, 15. Jonogrpots 23, 15. Bumalob/Buggenhout 23, 15. A.S. Rieme/Evergem 23, 21. Onnefretters/Boom 22, 21. Pro Deo/Brugge 22, Amabile/Duffel 22, 21. Volgend Jaar Beter 22, 21. Take it easy/Berchem 22, 26. De Pipo’s/Wetteren 21, 26. Tajabad/Berchem 21, 28. Unaniem/Lokeren 20. 28. Amado 20, 28. Schilbroek/Schilde 20, Braaf en Proper 20, 28. Hettefretters 20, 28. Tiem 20, 28. Hutsekluts/Lebbeke 20, De Rare Vogels Deurne 36. Fiasco/Aalst 19, 36. Femina/Turnhout 19. 36. ’t Hof Asse 19, 36. Men without Women/Mechelen 19, 40. Pajottenland Pepingen 18, 40. Alfa, Wevelgem 18, 42. Iepenlaan/Ternat 17, 42. Meetjesland Eeklo 17, 42. De Collega’s Lebbeke 17, 45. Mannen van ’81 16 p., 45. Albatros Nest 16, 45. Minerva Lede 16, Koeskoes Gent 16, 49. VTB/Roosdaal 15, 50. Esmoreit/Gentbrugge 13, 51. Familie Heynderickx Gavere 11, 52. Olympia Gent 10, 53. All in the Family Merksem 9 en 54. Oka/Schellebelle 8 punten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.