De Lierse acteur Lucas Van Den Eynde (foto Filip Naudts via Wikiportret) viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Op de planken heb ik hem wellicht voor het eerst gezien eind 1986, als ik bij mijn overburen van Sint-Bavo “De getemde feeks” van William Shakespeare ben gaan bekijken in een regie van Dirk Tanghe. Het was een Malpertuis-productie met Gert Portael (Katharina), Wim Danckaert (Petruchio), Karin Tanghe (Bianca), Lucas Van den Eynde (Hortensio), Peter Van den Begin (Cremio), André Roels (Baptista) en Frank Cools in de rol van een knecht.
Of nee, op 22/9/1984 zag ik van Neil Simon “(They’re playing our) Song” in Theater Arena, in een regie van Jaak Van de Velde. Het orkest werd geleid door Henk Van Dijk en de acteurs waren Carolien Van den Berg, Robert Borremans, Daisy Haegeman, Jo De Backer, Norma Hendy, Karel Deruwe, Chantal van den Bogaerde en… Lucas van den Eynde. De muziek was van Marvin Hamlisch en de liedjesteksten van Carole Bayer Sager. Datzelfde jaar was hij in “The Little Shop of Horrors” understudy van Marijn Devalck.
In het theater speelde hij verder nog met onder andere Het Toneelhuis, ’t Arsenaal, de KVS, Arca (“De tijd en de kamer” van Botho Strauss), Toneelgezelschap Ivonne Lex (“De stoelen” van Eugène Ionesco) en de Blauwe Maandag Compagnie. Bij deze laatste speelde hij o.a. in “Wilde Lea”, wat nadien aanleiding gaf tot het jarenlang toeren met “Jukebox”, liedjes op verzoek, samen met Tine Embrechts en Nele Bauwens. Een tof programma, vast en zeker, maar de hype errond was toch enkel te wijten aan de frustraties van culturo’s, die eigenlijk ook wel graag met het Swingpaleis zouden meebrullen maar van zichzelf vinden dat ze dat niet mogen. En hier mocht dat wél, want het was cultureel verantwoord, begrijp je?
“Wilde Lea” was ook de aanleiding voor zijn rol van “professionele afscheidsnemer” Xavier De Baere, waarmee hij in het televisieprogramma “Morgen Maandag” voor het eerst op de proppen kwam. Later was De Baere ook nog de afsluiter van het feest t.g.v. vijftig jaar Vlaamse Televisie.
In 1998 ontving hij in Nederland een Arlecchino voor zijn rol als Edwaar in “Ten Oorlog”. Deze Blauwe Maandag Compagnie productie werd geregisseerd door Luk Perceval. In 1999 volgde de Louis d’Or voor zijn hoofdrol als Bruno in “De cocu magnifique oftewel de wonderbaarlijke hoorndrager”. Deze productie van Het Toneelhuis werd geregisseerd door Tom Van Dyck.
Op het witte doek speelde hij met Antje Deboeck in “Marie Antoinette is niet dood” van Irma Achten.
Vanaf 2004 speelde Lucas Van den Eynde ook een hoofdrol in de politieserie “Aspe”, waarin hij gestalte gaf aan brigadier Guido Versavel. Voor de serie werd de rol van Guido Versavel in de persoon van Lucas Van den Eynde aanzienlijk verjongd en mijns inziens terecht. De openheid waarmee het korps met de homoseksualiteit van Versavel omgaat, doet allicht meer voor de homobeweging dan eender welke parade waarin ze met hun kont bloot lopen, maar het is wel vrij ongeloofwaardig voor zo’n oude nicht. Bovendien wordt ook het typische partnership erdoor verstoord: er is geen bezwaar tegen dat er op het bureau een oudere wijze zit die de onstuimige Pieter Van In de hand boven het hoofd houdt, als hij weer eens de wet heeft omzeild, maar als “partner in crime” heeft Van In (die “uiteraard” dezelfde leeftijd heeft als Aspe, m.a.w. toch ook niet meer zo piep) beter een jongere collega aan zijn zijde, die meer risico’s durft te nemen. Versavel is bijvoorbeeld een expert in computers, dat is ook geloofwaardiger indien hij een dertiger zou zijn i.p.v. een vijftiger. Lucas vertolkte dit personage vier seizoenen lang, maar verliet de reeks in 2008 om zich dat jaar meer toe te leggen op toneel- en musicalprojecten. In 2014 hernam Van den Eynde de rol van Guido Versavel en maakte hij zijn opwachting in de vijf afsluitende afleveringen van de laatste reeks.
In 2005 speelde Van den Eynde de ondertussen ook welbekende Bert “Bucky” Laplasse in de tweede reeks van “Het eiland”, de psychopathische opvolger van Lydia Prot(p)ut als hoofd administratie bij Cynalco Medics Belgium.
Van den Eynde was eind 2008 te zien in de musical “Daens” (Studio 100) waarin hij de titelrol vertolkte. In 2009 vertolkte hij slager André Vangenechten in de televisieserie “Van vlees en bloed”, een personage dat bekend kwam te staan als de bospoeper. Van den Eynde speelde in 2013 een prominente rol in de zeer succesvolle televisieseries “Salamander” en “Met man en macht”.
In 2014 toerde hij, samen met Jan De Smet, Barbara Dex en Nele Goossens, door Vlaanderen met het programma “Kleinkunsteiland”. Hij is ook al jaren de vaste stem voor reclames van Vandenborre.

In 2020 was hij opnieuw te zien in een televisieserie, maar deze keer was het geen succes. In “GR5” was hij letterlijk de vreemde eend in de bijt als hij als enige volwassene samen met vier jongeren (waarvan de meesten hem er eigenlijk niet bij willen) opnieuw de route afstapt (de GR5 dus) waarop zijn dochter vijf jaar eerder verdween. Gewoontegetrouw zal ik geen spoilers weggeven, maar ik denk wel dat ik mag zeggen dat de ontknoping een totale ontgoocheling is. Of zoals Tom Raes schrijft in Humo van 11 mei 2020: “Na de laatste aflevering van GR5 had ik het gevoel drie verschillende fictiereeksen gezien te hebben, waarvan geen enkele zonder slag of stoot het scherm hoorde te halen. Overspel, hersentrauma’s, kinderen wier ouders niet hun ouders waren, tot seksueel misbruik toe. Met de eindmeet in zicht begon één personage zelfs verwoed hersenvocht te lekken: het punt waarop de scenaristen ongetwijfeld de autobiografische toer opgingen. De bizarste ingreep kwam evenwel in de vorm van een eskader gewapende Syriëstrijders, die om onduidelijke redenen wraak hadden gezworen op reisgenoot Asim, zelf gewezen Syriëganger. De dreiging was vrij kortstondig, want de booswichten werden na hun aantreden alweer omvergeknald door een toevallige voorbijganger. Op de beloofde psychologische thrillerreeks, het kluitje waarmee Eén je het riet in had gestuurd, hoopte je toen al lang niet meer.”
Van den Eynde is getrouwd in 2005 en samen met zijn vrouw Sofie heeft hij een dochter, Flore, geboren in 2003 en een zoon, Lou, geboren in 2008.(Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.