Het is vandaag al 25 jaar geleden dat Walter Lantz, de vader van Woody Woodpecker, is overleden (foto D.Ramey Logan via Wikipedia).

De grote krantenmagnaat William Randolph Hearst, de man die zo machtig was dat hij het heeft klaar gespeeld dat de mooiste film aller tijden, “Citizen Kane”, van Orson Welles, een flop werd omdat hij – overigens terecht, maar dit terzijde – meende dat de film kritiek op hem bevatte, en wiens kleindochter Patricia jaren later nogal in de (negatieve) publiciteit is gekomen, begon met de eerste tekenfilmstudio: International Film Service. De bedoeling ervan was gewoon dat IFS de strips uit de kranten van Hearst tot tekenfilms omwerkte. Blijkbaar met niet zo’n groot succes, want in 1918 was de zaak reeds opgedoekt.
Ondertussen was de belangrijkste medewerker, Walter Lantz (1900-1994), echter reeds overgestapt naar de studio van John R.Bray. In 1926 wipte hij heel even over naar Mack Sennett, maar in 1928 is hij een eigen studio begonnen die vooral met Woody Woodpecker hoge toppen zou scheren. Zoals zo vaak debuteerde Woody als een nevenfiguur, meer bepaald in “Knock Knock” uit 1940, een film gebouwd rond Andy Panda, de eigenlijke “held” van Lantz. Het snaterende geluid van de specht werd overigens voortgebracht door de vrouw van Lantz, Grace Stafford (1896-1988), die hem ook op het idee zou hebben gebracht nadat een specht hun huwelijksreis had verstoord. De karakteristieke lach daarentegen is van Harry Babbitt (1914-2004).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.