De Amerikaanse lyrische sopraan Renée Fleming viert vandaag haar zestigste verjaardag. Ze werd in 1996 door Erna Metdepenninghen als “de nieuwe stersopraan” aangekondigd, vooral naar aanleiding van haar optreden op “James Levine’s 25th Anniversary Metropolitan Opera Gala” (ook op CD). Ooit won ze in Verviers het operaconcours, maar sindsdien is ze lange tijd niet meer in België te horen geweest. Ze begon haar internationale loopbaan als de gravin in “Le nozze” in diverse operahuizen, maar ze houdt vooral van Franse muziek, meer bepaald van Jules Massenet, die ze graag in ere hersteld wil zien. Zijzelf draagt alvast haar steentje bij met vertolkingen in “Hérodiade”, “Manon” en “Thaïs”. Verder zingt ze ook Wagner (Eva in de Meistersinger), maar allicht kan ik ze beter appreciëren als Fiordiligi en Donna Anna (Mozart) of als Desdemona en Maria Boccanegra (Verdi). Vijf jaar geleden kwam ik haar zowat overal tegen als het Amerikaans volkslied diende te worden gezongen, of het nu de inauguratie van Barack Obama of de Super Bowl betrof…

Een gedachte over “Renée Fleming wordt zestig…

  1. Renée Fleming heeft in ons land veel bewonderaars. Ook onze eigen sopranen Karen Vermeiren en Luyten zochten haar op in New York. Anneke Luyten heeft zelfs één van haar poezen Renée genoemd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.