De vroegere Italiaanse wielrenner Gianni Bugno viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

“Gianni Bugno was een van de veelzijdigste renners van zijn generatie in het peloton,” schrijft Wikipedia terecht. Hij begon zijn profcarrière in 1985 en was meteen razend populair bij de vrouwen. Dat mocht ikzelf ondervinden bij zijn deelname van de Ronde van België 1988 (toen nog Torhout-Werchter Classic genaamd). Bovenstaande foto (die in het midden) heb ik namelijk genomen in Brugge op aanvraag van een aantal meisjes (of toch eerder vrouwen) die zich rond hem verdrongen. Heel professioneel heb ik ze er nadien opnieuw afgeknipt!
Bugno werd tweemaal wereldkampioen, in 1991 en 1992. Hij won vier wedstrijden die meetelden voor de wereldbeker: Milaan-San Remo en de Wincanton Classic in 1990, de Clásica San Sebastián in 1991 en de Ronde van Vlaanderen in 1994. In 1990 won hij het eindklassement van de wereldbeker. Dat jaar won hij ook de Ronde van Italië. Bugno reed van de eerste tot en met de laatste etappe in de roze leiderstrui. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij dat jaar als zevende. Hij won toen twee etappes in de Tour, waaronder die naar Alpe d’Huez. In 1991 werd hij tweede in de Ronde van Frankrijk. Ook toen was hij de snelste in de etappe naar Alpe d’Huez. In 1992, het jaar waarin hij alles op de Tour had gezet, werd hij derde.
Bugno werd in zijn carrière wel betrapt op doping. Eind 1994 werd bij hem na de Coppa Agostoni een veel te hoog cafeïnegehalte vastgesteld. Bugno wachtte een schorsing van twee jaar. Na tussenkomst van de internationale wielrenunie UCI werd de schorsing teruggebracht tot drie maanden. Bugno zei dat hij te veel koffie had gedronken. Hij stopte eind 1998 met fietsen, maar in 2002 werd hij alsnog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Tijdens de Driedaagse van De Panne in 1999 werd een pakketje met amfetamines onderschept. Het pakje was geadresseerd aan de familie Bugno. Er volgde toen een rennersstaking, vooral onder invloed van Patrick Lefevere, meen ik me te herinneren.

Maar er is ook positief nieuws: na een zware valpartij had Bugno last van evenwichtstoornissen. Die zou hij hebben overwonnen door te gaan trainen met een koptelefoon waarbij hij luisterde naar muziek van… Mozart!
Bugno werd na zijn carrière als profwielrenner helikopterpiloot en is sinds 2010 tevens voorzitter van de Cyclistes Professionnels Associés (CPA), een internationale vereniging van profwielrenners. Ik moet toegeven dat hij me erg tegenviel in een reportage van de VRT over ex-toprenners. Bugno was helemaal in zichzelf gekeerd en vertoonde helemaal geen belangstelling meer voor het wielrennen. Men kan zich afvragen hoe zo iemand dan voorzitter kon worden van een belangenvereniging!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.