De Vlaamse zanger Bart Herman (foto Georges Jansoone via Wikipedia) viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Bartje Pol Frans Herman werd zestig jaar geleden geboren in Wevelgem en zijn naam is dus officieel wel degelijk “Bartje” zoals hijzelf zingt in “Bartje is een leuke naam” uit 2014. Hij volgde secundair onderwijs opeenvolgend in Kortrijk, Sint-Niklaas (in het college?) en Wetteren. Daarna studeerde hij Germaanse filologie aan de KU Leuven, maar na zijn studies koos hij net zoals zijn vader, grootvader en overgrootvader voor muziek. Tijdens en even na zijn legerdienst bleef hij daar actief als entertainer. Tussen 1984 en 1989 deed hij verschillende jobs. Hij was vertaler aan de universiteit, reisorganisator en reisbegeleider.
Uiteindelijk waagde Bart Herman zijn kans als singer-songwriter in Noord- en Zuid-Amerika. Vervolgens werd hij entertainer aan boord van het cruiseschip SS Victoria en deed zo Noord-Europa aan. Tijdens een tussenstop in Amsterdam in de eerste maanden van 1990 deed hij een optreden in België (Brussel) en er werd hem na een optreden een platencontract aangeboden, zodat hij in eigen land verder kon gaan. Zijn eerste plaat, “Wat ik voel”, werd een hitje in Nederland.
In 1993 deed hij mee aan Eurosong, de Vlaamse voorronde voor het Eurovisiesongfestival, met het nummer “Ik ga dood aan jou”. Hij won niet, maar de single werd desondanks zijn eerste grote hit (Zomerhit van Radio 2). Het daaropvolgende album “Metropool” was eveneens succesvol en behaalde moeiteloos goud. Een ander opvallend nummer was “Annelies, het weerzien” uit 2010, een soort van vervolg op de klassieker van Louis Neefs uit 1979: “Annelies, uit Sas van Gent”.
Intussen groeide Herman uit tot een veelgevraagd artiest met een eigen muziekgenre: een mengeling van luisterlied, rock’n’roll, Tex-mex en Latin-ballades. Hij werd meermaals gevraagd voor musicalrollen (zoals de rol van Pontius Pilatus in de musical “Jesus Christ Superstar”) en ging op tournee met de kleinkunstenaar Dimitri van Toren. Zelf heb ik hem eens aan het werk gezien tijdens de Gentse Feesten bij mijn buren van Sint-Bavo. Ook op televisie was hij geregeld te zien, uiteraard in spelprogramma’s, maar ook in de tv-reeksen “Spoed” en “Wittekerke”. Hij trad in 1996 ook op als presentator in het showprogramma “Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet” op VT4.
Naast zanger is Bart Herman ook een auteur-componist. Naast het schrijven van zijn eigen teksten, vertaalt hij ook liedjesteksten uit het Engels, Frans, Duits en Spaans naar het Nederlands, die dan gebruikt worden door hemzelf en door vele andere zangers. Artiesten voor wie Bart Herman meerdere liedjes heeft geschreven zijn onder andere: Davy Gilles, Garry Hagger, Jo Vally, Liliane Saint-Pierre, Lisa del Bo, Luc Steeno, Nicole en Hugo, Willy Sommers en Wim Leys. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.