35 jaar geleden haalde het Britse ijsdanskoppel Jayne Torvill & Christopher Dean de hoogste score ooit voor hun interpretatie van de Boléro van Ravel op de Olympische Winterspelen van Sarajevo. Ze kregen toen twelve perfect 6.0s and six 5.9s which included artistic impression scores of 6.0 from every judge. Ik weet niet of dit sindsdien ooit nog door iemand is verbeterd. Het is best mogelijk van niet, enerzijds omdat hun uitvoering inderdaad de perfectie nabij kwam (*), maar anderzijds ook gewoon omdat de jurering in het kunstschaatsen voortdurend wijzigt, zodat het moeilijk is om prestaties over de jaren heen met elkaar te vergelijken.

The pair turned professional following the 1984 World Championships, regaining amateur status briefly ten years later in 1994 to compete in the Olympics once again. The pair retired from competitive skating for good in 1998 when they toured one last time with their own show, Ice Adventures, before rejoining Stars on Ice for one more season. Their final routine was performed to Paul Simon’s “Still Crazy After All These Years”, a routine they had devised a few years earlier for competition. Although remaining close friends, the pair did not skate together again (**) until they were enticed out of retirement to take part in ITV’s Dancing on Ice. Their career was portrayed in the 2018 biopic Torvill & Dean.
Both are from Nottingham, England, where the local National Ice Centre is accessed through a public area known as Bolero Square, in honour of the pair’s Olympic achievements. There is also a housing estate in the Wollaton area of the city with a street named ‘Torvill Drive’ and another named ‘Dean Close’ which is located just off Torvill Drive, with many of the surrounding roads named after coaches and dances associated with the pair. In a UK poll conducted by Channel 4 in 2002, the British public voted Torvill and Dean’s historic gold-medal-winning performance at the 1984 Winter Olympics as Number 8 in the list of the 100 Greatest Sporting Moments. [Aldus de Engelse Wikipedia. Tot mijn grote verbazing heb ik geen Nederlands equivalent gevonden.]

(*) Pas nu verneem ik dat niemand minder dan de acteur Michael Crawford (vooral bekend als Frank Spencer uit de comedy serie “Some mothers do ‘ave them”) mede verantwoordelijk was voor de artistieke interpretatie!
(**) Je gelooft het nooit maar ik heb me rot moeten zoeken om uit te maken of zij ook in het gewone leven een koppel vormden. Op de zeer uitgebreide pagina over hun sportieve prestaties (té uitgebreid eigenlijk, misschien heb ik er op die manier zelfs over gelezen) is daarover niks te vinden. Dan klikte ik op Jayne Torvill en werd ik nog niks wijzer. Tenslotte vond ik bij gewezen politieman Christopher Dean wél terug dat hij tweemaal was gehuwd en geen van beiden was Jayne Torvill. Dat zegt nog niet alles, maar toch al iets…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.