Morgen zal het al 35 jaar geleden zijn dat de legendarische wielrenner Pierre Brambilla is overleden.

Pierre Brambilla was een Franse wielrenner van Italiaanse herkomst (hij nam pas op 9 september 1949 de Franse nationaliteit aan). De oom van Pierre was vroeger zelf ook wielrenner en dat was zijn grote voorbeeld. In de Ronde van Frankrijk van 1947 werd hij derde. Hij verloor de gele trui pas in de slotrit. Hij was de eerste renner die de Ronde van Frankrijk in de slotrit verloor. Toen Pierre Brambilla in 1952 stopte met wielrennen begroef hij zijn fiets rechtopstaand in zijn tuin. Een voorval dat ook Hugo Claus heeft gebruikt in zijn toneelstuk “Suiker” van een paar jaar later en vele jaren later ook te zien was in “Le vélo de Ghislain Lambert”, de film met Benoit Poelvoorde.

Ronny De Schepper

P.S. Luc Carnier vertelde me dat Karsten Kroon dit stukje heeft voorgelezen tijdens de Vuelta 2021 op Eurosport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.