65 jaar geleden mochten Cliff Richard en zijn begeleidingsgroep The Shadows (die toen nog The Drifters heetten) een eerste elpee opnemen in de EMI-studio’s in Londen. Het werd een live-elpee die in twee dagen (9 en 10 februari 1959) werd opgenomen.

Het album bevat Cliff’s hitsingle ” Move It “, twee instrumentale nummers ‘”Jet Black” en “Driftin'”) van Drifters en covers van rock’n’roll-nummers die beroemd werden gemaakt door Elvis PresleyBuddy HollyLittle RichardJerry Lee LewisRoy OrbisonRicky NelsonRitchie Valens en Gene Vincent. Een versie van Elvis Presley’s “One Night“, opgenomen in dezelfde sessie, werd later uitgebracht op The Rock ‘N’ Roll Years 1958-1963 (1997). Twee andere nummers werden opgenomen maar niet uitgebracht: “It’s Only Make Believe” van Conway Twitty en “Kisses Sweeter than Wine” van The Weavers (wat in 1958 een hit was in Groot-Brittannië voor Frankie Vaughan).

 The Drifters bestonden in die tijd uit Hank Marvin  – leadgitaar, Bruce Welch  – slaggitaar, Jet Harris  – basgitaar en Tony Meehan  – drums.

Het album werd oorspronkelijk alleen in mono uitgebracht (Columbia 33 SX 1147), maar werd ook in twee delen uitgebracht als 45-toeren EP’s (Cliff No.1 en Cliff No.2) in zowel mono als stereo. Beide versies gebruiken dezelfde opnames, maar met iets andere lawaai van het publiek. Het album werd opnieuw uitgebracht met de titel Dance with Cliff Richard voor release in Frankrijk (Columbia 33 FPX 185).

Het album werd voor het eerst op cd uitgebracht in 1987 (EMI CDP 7482772) in de originele monoversie. Het werd in 1998 opnieuw uitgegeven (EMI 495 4382) met zowel de mono- als de stereoversie op dezelfde schijf. Het werd ook uitgebracht in 2001 (EMI 534 6002) met alleen de stereoversie, samen met de stereoversie van het vervolgalbum Cliff Sings als onderdeel van de 2 op 1- serie.

Het album bereikte nummer 4 in de Britse albumlijst en stond 31 weken in de hitlijst en dat in een tijd waarin de hitlijst slechts bestond uit een top tien!

Ronny De Schepper (op basis van Wikipedia)

5 gedachtes over “65 jaar geleden nam Cliff Richard zijn eerste elpee op

  1. Beste Ronny,

    Voor mij is de LP Cliff Richard First & Live uit 1959 nog steeds een van de beste Rock & Roll LP’s die in mijn collectie zit. Vooral hoor je zijn begeleidingsgroep The Drifters die dat jaar een andere naam zouden krijgen The Shadows omdat er in de USA al een groep van die naam bestond. De naam van de Shadows werd bedacht door hun leider bassist JET HARRIS. Vooral die instrumentals “Jet Black”‘ en “Driftin”” en het vocale “Be-Bop-A-Lula” blijven prachtig. Diezelfde Jet Harris komt met de Engelse groep The Rapiers op 18 april 2008 optreden voor de 2e keer in het “Jacobi Theater” Utrecht voor een concert en dan laat hij af en toe nog steeds “Jet Black” horen. Hij is nu 70 jaar maar dat zijn Cliff Richard & The Shadows bijna ook. Muziek is dus echt niet aan leeftijd gebonden zo lang je leeft en je hebt nog power in je lijf kun je muziek blijven maken. We hebben ook kaartjes besteld voor het concert van Cliff Richard & The Shadows in het Ähoy Rotterdam en verheugen ons daar zeer op. Blij dat Ronny De Schepper deze legendarische 1e LP van Cliff Richard & The Drifters ook weet te waarderen. Vaak blijft men op de radio maar het afgezaagde overbekende werk van Cliff Richard draaien maar waarom nou niet de mooie live versie van “Apron Strings”, “Donna”, “Too Much”(prachtige Elvis cover) tot Buddy Holly’s “That’ll be the day” toe, allemaal van deze unieke LP. Een trieste bijkomstigheid is dat op 14 maart j.l. een van de grootste promoters van Cliff Richard & The Shadows, namelijk Harry de Louw, op 64-jarige leeftijd is overleden. Hij was actief op Cliff Richard & The Shadows-gebied vanaf 1961. Meer Cliff Richard informatie staat ook op onze website http://www.bertbossink.nl: nu al 78 pagina’s en meer dan 16.000 bezoekers sinds 23 dec. 2007.

    Bert Bossink

    Geliked door 1 persoon

  2. halo deze lp heb ik in bezit kan iemand vertellen of ze nog waarde hebben alvast bedankt
    groeten jurgen a rottweiler_73@telenet.be

    The jokers go discotheque
    New sound
    Play tabou
    Play all time hits
    Go latin
    Spider 8
    Christmas album
    Guitarras en stereo

    The esquires

    The best of budy holly

    Elvis presley rarities
    The cousins live
    Brum beat
    The shake spears
    The pebbles
    Teen beat
    All my own work- jerry lordan
    Join the cousins
    Invasion by the knights ( lp is ondertekend door de bendeleden zelf.

    Like

    1. Ik heb de elpee enkel in CD-vorm en als titel staat erop “Cliff Richard & The Drifters live in studio”. Ik weet natuurlijk niet in hoeverre de hoesfoto een reproductie is van de originele elpee-hoes.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.