Laten we er geen doekjes om winden, als heel Vlaanderen zich te pletter loopt naar een bepaald toneelstuk en de hoofdrollen worden niet vertolkt door Gaston en Leo, dan is er ergens stront aan de knikker. En inderdaad, « Turks bad » (« Steaming ») van Nell Dunn in het Antwerpse Meirtheater speelt zich effectief af in een Turks bad voor vrouwen en daar pleegt men niet in duffelcoat rond te lopen…

Alhoewel de schrijfster zich in een interview met The Sunday Times afvraagt hoe zoiets nog mogelijk is « meer dan tien jaar na Hair en Oh Calcutta », mag men toch veronderstellen dat dit attractiepunt is meegenomen, want al komt Nell Dunn zeker niet prekerig over, het is wél een vrouw die een boodschap over wil brengen. Al blijkt zij uit dat interview geen extreme feministe (dan zou ze b.v. zeker het gluurderselement hebben geweerd), dan is het stuk toch feministischer dan ik had verwacht.
De inhoud is in één zin samen te vatten : voor vijf vrouwen van zeer diverse pluimage betekent hun wekelijkse Turks bad een toevluchtsoord waar ze zich verschansen tegen de vijandige mannenwereld; als de gemeenteraad besluit om zonder boe of bah de instelling te sluiten en om te vormen tot een bibliotheek, besluiten de vrouwen zich ook letterlijk te verschansen.
Versta uit wat voorafgaat echter niet dat Nell Dunn het Turks bad-decor enkel omwille van het goedkope effect heeft gekozen. Nee, in zo’n omgeving met enkel vrouwen geeft men zich letterlijk en figuurlijk bloot en vallen met de kledij ook vele klasseverschillen weg (opvallend is dat de taal natuurlijk een onderscheid in stand houdt, er wordt dan ook door sommigen in het dialect, door anderen in het A.N. gespeeld). En wat vrouwen onder mekaar plegen te vertellen, ja je staat er als man wel een beetje versteld van. Op die manier is het stuk dus tóch ergens bedoeld voor gluurders, voor ziele-gluurders dan.
Voor zover ik kan nagaan, heeft Nell Dunn echter meer aandacht gehad voor de dialogen dan voor het uittekenen van de karakters. Dat ze het vooral van observeren moet hebben, blijkt uit het feit dat de rol die het dichtst bij haar eigen karakter staat (met name Jeanine, de progressieve intellectuele die de leiding van de actie op zich neemt), het slechtst uit de verf komt. Bovendien wordt deze rol ook niet erg gediend door de haast ongeïnteresseerde interpretatie van Veerle Lombaert.
Ook vraag ik me af of madame Vandevelde eigenlijk niet tot een karikatuur van een oudere volksvrouw is verworden. En waarom haar dochter Claire mentaal gestoord moet zijn, lijkt me ook niet evident. Gelukkig maken resp. Paula Sleyp en Claire Nelissen deze rollen wél nog ergens geloofwaardig.
Ook Nancy, de andere vrouw die zich oorspronkelijk boven het gezelschap verheven voelt, maar die eens ontdaan van haar kleren eigenlijk niet meer kan verhullen dat haar bestaan leeg is, zeker nu haar succesvolle man haar in de steek heeft gelaten, wordt in vlees en bloed op het toneel gezet door Rosemarie Bergmans. Hetzelfde geldt voor Lut Tomsin die gestalte geeft aan Vic, de vrouw die het badhuis openhoudt en die zich dus meteen voor haar ontslag geplaatst ziet.
De show wordt echter gestolen door Denise Daems. Toegegeven, Nell Dunn heeft haar een uitstekende rol toegeschoven : die van de volksvrouw die wel van luxe houdt en om die te verkrijgen bijgevolg vooral op haar sex-appeal is aangewezen. En hoe ! Indien het stuk zijn attractiviteit alleen maar uit het bloot zou halen, dan zou ieder er na een half uur al verveeld bij zitten, maar Denise zorgt ervoor dat de aandacht nooit gaat verslappen. Alleen voor haar reeds is dit stuk een verplaatsing naar het Meirtheater waard.
De regie van « Turks Bad » is in handen van Jos Van Gorp en de vertaling is van René Verheezen. in het Meirtheater te Antwerpen zeker nog tot eind maart, wellicht zelfs nog tot in april. Reserveren is noodzakelijk : 03/232.14.69.

Referentie
Ronny De Schepper, “Turks Bad”: voor ziele-gluurders, De Rode Vaan nr.6 van 1984

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.