Het is vandaag al zestig jaar geleden dat bluesgitarist en -zanger Eddie Jones, beter bekend als Guitar Slim, op 32-jarige leeftijd tijdens een tournee overleed in New York. De doodsoorzaak was een longontsteking in samenhang met overmatige alcoholconsumptie.

Na zijn militaire dienstplicht tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Jones in clubs in de omgeving van New Orleans te spelen. Zijn voorbeelden waren T-Bone Walker en Clarence “Gatemouth” Brown.
Door zijn extravagante shows kreeg hij spoedig bekendheid. Hij was gekleed in felgekleurde kostuums en verfde zijn haar overeenkomstig. Met zijn gitaar liep hij tussen het publiek, begeleid door een assistent, die de 100 meter lange versterkerkabel moest meetrekken. Bij tijden klom hij op de schouders van de assistent of speelde hij buiten voor de club, waar hij het verkeer tot stilstand bracht. Hij experimenteerde met een vervormde gitaarsound, die een decennium later door rocksterren als Jimi Hendrix weer werd gebruikt.
Rond 1950 veranderde hij zijn naam in de artiestennaam Guitar Slim. In 1951 maakte hij zijn eerste opnamen. Een eerste hit had hij met “Feelin’ Bad” (1952), dat ook werd opgenomen door Ray Charles. In 1954 verscheen “The Things That I Used to Do” bij Specialty Records, tot heden een blues-standard. Verdere hits waren “It Hurts to Love Somebody” en “Down Through The Years”. Zijn band op tour en in de studio werd geleid door de bassist Lloyd Lambert. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.