Vandaag is het 155 jaar geleden dat de Antwerpse filoloog Constant-Philippe Serrure de toestemming kreeg om aan de Gentse universiteit het vak “Littérature flamande” in de moedertaal te onderwijzen.

Constant-Philippe Serrure was de zoon van de uit Aat afkomstige diamantair Pierre-François Serrure en van Jeanne-Pétronille van der Schrieck. Hij doorliep de humaniora aan het atheneum van Antwerpen en was daarna zes maanden klerk bij Jan Frans Willems die bij hem de belangstelling voor oude Middelnederlandse teksten opwekte.
Van 1826 tot 1831 studeerde hij rechten aan de Rijksuniversiteit Leuven. Hij hielp de bibliothecaris van de universiteitsbibliotheek in het ordenen van de oude boeken en manuscripten. Hij stichtte er ook een ‘Leuvense Studenten Maatschappij’ (1827), die de ‘Leuvensche Studenten Almanack’ uitgaf. Vanaf die tijd begon hij ook aan zijn muntencollectie, die internationale vermaardheid zou verwerven.
In 1834 stichtte hij met Philip Blommaert en Ferdinand Snellaert de Nederlandsche Letteroefeningen. Hijzelf trouwde dat jaar met Mathilde Van Damme.
In 1836 werd Serrure hoogleraar in Gent voor de geschiedenis van de middeleeuwen en van België. Van 1850 tot 1854 was hij decaan van de faculteit wijsbegeerte en letteren. Van 1854 tot 1864 doceerde hij Nederlandse taal en letterkunde, meer bepaald het taalkundig en oud literair deel ervan.
Van 1855 tot 1857 was hij rector van de Gentse universiteit. Het werd een bewogen rectoraat, tijdens hetwelk filosofische en godsdienstige tegenstellingen zich lieten gelden en Serrure niet diplomatisch genoeg bleek om de plooien glad te strijken.
Daarna wijdde hij zich volledig aan zijn historisch werk, ook al bleef hij nog doceren tot aan zijn emeritaat in 1871. Hij interesseerde zich onder meer aan de dialecten en publiceerde veel onbekende Middeleeuwse teksten, onder meer het bijna volledige Handschrift Van Hulthem.
In Gent nam hij deel aan het voornamelijk liberaal gekleurde Vlaams verenigingsleven: Willemsfonds, ‘Vlaemsch Gezelschap’, ‘De Tael is gansch het Volk’ (hij was één van de stichters) en ‘De Fonteine’. Vooral deze enige overgebleven Gentse Kamer van Rhetorica interesseerde hem zeer en hij werd er de voorzitter van. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.