Gisteren heeft Kenny De Ketele samen met Moreno De Pauw de zesdaagse van Kopenhagen gewonnen. Het was voor hem een heroptreden nadat hij in de zesdaagse van Rotterdam zijn sleutelbeen had gebroken.

Kenny De Ketele (Oudenaarde, 5 juni 1985) is een Belgisch baanwielrenner die anno 2018 rijdt voor Sport Vlaanderen-Baloise.
In zijn eerste profjaren had hij het moeilijk om zich door te zetten aan de top van het Belgische baanwielrennen. Hij moest het aanvankelijk afleggen tegen Iljo Keisse als beste baanrenner van België. Samen met Keisse boekte hij echter ook mooie resultaten. Zo werden zij samen 4de op de olympische koppelkoers in 2008. Ze leken lange tijd op weg naar goud, maar doordat Rusland, Spanje en de latere winnaar Argentinië in de slotfase een ronde voorprong namen, werden ze uiteindelijk 4de. Aan het eind van dat jaar werden ze samen wel Europees kampioen ploegkoers.
Begin 2009 won De Ketele zijn eerste zesdaagse: hij won samen met de Zwitserse toppistier Bruno Risi de Zesdaagse van Hasselt. Later dat jaar kroonde hij zichzelf tot Europees kampioen achter de derny. In de jaren die daarop volgden, werkte De Ketele zich naar de top in het baanwielrennen. Zo werd hij in 2011 opnieuw samen met Keisse Europees kampioen ploegkoers. Enkele weken later realiseerde De Ketele zijn droom. Hij won samen met de Duitser Robert Bartko de Zesdaagse van Gent.
Op het WK baanwielrennen in 2012 won hij samen met Gijs Van Hoecke goud in de ploegkoers. Op datzelfde kampioenschap pakte De Ketele brons op de puntenkoers. Ook wist hij zich samen met Dominique Cornu, Jonathan Dufrasne en Gijs Van Hoecke te plaatsen voor de ploegenachtervolging op de olympische spelen van Londen. Tegen de verwachtingen in werd België al in de eerste ronde uitgeschakeld.
Ik vond Kenny De Ketele uitstekend als co-commentator op de Spelen van Londen in 2012. Dat hij van alle meisjes hun bijnaam kende en ook allerlei wetenswaardigheden, was soms wel komisch (Kenny als Don Juan?) maar dat is zeker niet erg. Maar ik onthou vooral dat hij al zijn concurrenten en zelfs zijn collega’s die geen echte concurrenten zijn (de meisjes uiteraard, maar ook de jongens uit de snelheid, een discipline die Kenny niet beoefent) van binnen en van buiten kende. Wat een tegenstelling met vele wegrenners die in een kopgroep vaak niet eens weten met wie ze op weg zijn! (Is het een sprinter? Heeft hij een “grote motor”? Is het een linkeballer? enz.)
Het daaropvolgende zesdaagseseizoen was voor De Ketele zeer succesvol. Zo won hij met Iljo Keisse de Zesdaagse van Grenoble en met de Nederlander Peter Schep de Zesdaagse van Zürich. Voorts leek hij op weg naar zijn 2de overwinning op rij in de Zesdaagse van Gent. Samen met Van Hoecke waren ze als wereldkampioenen de grote belagers van Iljo Keisse en Glenn O’Shea. Het duel duurde tot op de laatste dag, maar omdat Van Hoecke viel tijdens de laatste ploegkoers werden ze 2de.
Vanaf eind 2013 zou hij samen met Jasper De Buyst een vast koppel gaan vormen in zesdaagsen en ploegkoersen. Na vele ereplaatsen zouden ze eind 2014 samen de Zesdaagse van Gent winnen. Daarna werd Moreno De Pauw zijn vaste maat. De Keteles koersdoorzicht gekoppeld aan Moreno’s intrinsieke snelheid maakte er een zeer succesvol koppel van. Moreno De Pauw was echter in mindere doen op het moment dat de Europese kampioenschappen in Glasgow werden betwist in 2018 en daarom werd voor Robbe Geys als partner geopteerd. Samen wonnen ze op overtuigende wijze, een dag nadat Kenny zelf al zilver had behaald in de puntenkoers. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.