De carrière van de Duitse sopraan Tiana Lemnitz (foto YouTube) was zozeer met de Berlijnse Staatsoper verbonden dat “she refused to leave (…) after the creation of East Germany in 1949”, aldus schreef The Daily Telegraph op 12/2/1994 t.g.v. haar overlijden op 96-jarige leeftijd. Wat men er niet bij vermeldt is dat toen de nazi’s aan de macht waren, ze dan weer lid werd van de NSDAP…

Lemnitz kreeg haar vocale training aan het Hochconservatorium in Frankfurt am Main . In 1922 werd ze aangenomen door het Stadttheater Aachen , waarna ze deel uitmaakte van het ensemble van het Stadttheater in Hannover . Sinds 1931 zong ze ook zong bij de Opera van Dresden. Twee jaar later werd ze hier lid van het ensemble (tot 1934).

Na de ” machtsovername ” van de Nationaalsocialisten werd ze op 1 mei 1933 lid van de NSDAP. In 1934 kwam ze naar de Berlijnse Staatsopera Unter den Linden, waaraan ze meer dan twee decennia trouw zou blijven. Lemnitz werd al snel een van de sterren van het ensemble en werd beschouwd als de belichaming van de lyrische sopraan . 

In 1937 werd ze door Adolf Hitler als Kammersängerin benoemd. In 1943 was ze te zien in twee speelfilms: Oud hart wordt weer jong en Nacht zonder afscheid.  In de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog, toen Hitler in augustus 1944 de geplande sluiting van de theaters op 1 september bekend maakte, nam hij haar op in een lijst van de belangrijkste kunstenaars die zich op het thuisfront verdienstelijk hadden gemaakt tijdens de oorlog.

In 1953 werd Lemnitz directeur van de Opera Studio van de Staatsopera van Berlijn. Haar laatste optreden in de Staatsoper was in 1957. Na haar tijd als zangeres was Lemnitz actief als vocal coach voor haar nakomelingen.

Tiana Lemnitz stierf in 1994 op 96-jarige leeftijd in Berlijn. Haar laatste rustplaats vond ze in de familiebegrafenis van de familie van haar man Friedrich Scheuer (1884-1966) op de begraafplaats Dahlem . [Wikipedia via Google Translate]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.