Vandaag wordt de Amerikaanse keyboardspeler Al Kooper 75 jaar (foto Joe Mabel via Wikipedia).

Hij werd geboren als Alan Peter Kuperschmidt in Brooklyn (New York). In zijn jeugd luisterde hij naar de blues- en gospelplaten van zijn vader. Hij leerde zichzelf piano en gitaar spelen. In de jaren vijftig zong hij op straat met een doo-wopgroep en in 1959 sloot hij zich aan bij de rhythm-and-bluesband The Royal Teens. Begin jaren zestig begon hij met het schrijven van eigen muziek. Zo schreef hij met Bob Brass en Irwin Levine “This Diamond Ring”, dat in 1965 een nummer één-hit werd voor Gary Lewis & the Playboys.
De bevriende muziekproducent Tom Wilson nodigde Kooper uit om een opnamesessie van folkzanger Bob Dylan bij te wonen. Op 16 juni 1965 improviseerde hij op een Hammondorgel een riff voor het invloedrijke rocknummer “Like a Rolling Stone”. Hij begeleidde met gitarist Mike Bloomfield Bob Dylan ook tijdens diens controversiële optreden op het Newport Folk Festival en speelde ook op Blonde on Blonde uit 1966. Onder het pseudoniem Roosevelt Gook speelde Kooper piano op het Tom Rush-album Take a Little Walk with Me. Er deden toen geruchten de ronde dat het Dylan was die van deze schuilnaam gebruikmaakte, maar dit was niet het geval. In de tweede helft van de jaren zestig maakte Kooper deel uit van de bluesrockgroep The Blues Project.
In augustus 1967 besloten gitarist Steve Katz en orgelist Al Kooper van The Blues Project een band op te richten, waarin de jazz meer aan bod zou komen. Samen met drummer Bobby Colombo, bassist Jim Fielder (ex-Mothers of Invention, ex-Buffalo Springfield), saxofonist Fred Lipsius, trombonist Dick Halligan en de trompettisten Randy Brecker en Jerry Weiss wordt dat dan Blood, Sweat and Tears en in december komt hun eerste elpee, “Child is father to the man” (CBS) uit. Het is overigens niet enkel een fusie van jazz en pop, met een heuse ouverture komt “I love you more than you’ll ever know” van Al Kooper ook dicht tegen klassieke muziek aan. Er staan overigens ook een paar prachtige covers op: “So much love” (Goffin-King), “Just one smile” (Randy Newman), “Without her” (Harry Nilsson) en “Morning glory” (Tim Buckley).
Het jaar daarop brengt Blood, Sweat and Tears “BST II” uit in een gewijzigde bezetting: Kooper, Brecker en Weiss verlieten de groep en werden vervangen door zanger David Clayton-Thomas (die onmiddellijk succes oogst met zijn eigen “Spinning wheel”) en de trompettisten Lew Soloff en Chuck Winfield. Dick Halligan nam Koopers plaats in aan het orgel, zodat zijn eigen plaats als trombonist werd ingenomen door Jerry Hyman.
Al Kooper van zijn kant speelde ondertussen als studiomuzikant met onder meer Jimi Hendrix, The Who en The Rolling Stones. Bloomfield en Kooper namen twee albums op: Super Session (1968; met Stephen Stills) en The Live Adventures of Mike Bloomfield en Al Kooper (1969). Met zijn eerste soloalbum, I Stand Alone, bereikte Kooper in 1968 de 54ste plaats in de Billboard 200. In deze periode wist hij een platenovereenkomst te sluiten met The Zombies, die vervolgens met het album Odessey & Oracle en de single “Time of the Season” succesvol werden.
In de jaren zeventig richtte Kooper het platenlabel Sounds of the South op en ontdekte hij de rockband Lynyrd Skynyrd. Hij produceerde hun eerste drie albums en de hitsingle “Sweet Home Alabama”. Ook produceerde hij platen van o.a. B.B. King en Nils Lofgren. In de jaren tachtig trad Kooper afwisselend op met Bob Dylan, Joe Walsh en Tom Petty, maar was verder weinig actief in de muziekindustrie. In 1994 werd zijn album Rekooperation uitgebracht. Hij trad in de jaren negentig op met bandleden van The Blues Project en Blood, Sweat & Tears. Van 1997 tot 2000 doceerde hij aan het Berklee College of Music in Boston.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.