Begin februari 1994 gaf Mia Grijp dan opnieuw de aanzet tot een niet geslaagde productie die “collectief” tot stand kwam, deze keer onder de titel “Lust”. De pas afgestudeerde regisseur Geert De Rodder (bijgestaan door choreografe Ria De Corte) bracht haar daarin samen met Bert Van Tichelen in een soort van “nightclub”, waarin ze schuchtere pogingen doen om met mekaar in contact te komen. Uiteraard lukt dat niet want de “communication breakdown” is blijkbaar nog altijd een thema in het theater.

Anderzijds is er weliswaar sprake van de onmogelijkheid van “liefde”, maar “lust”, dat toch op een ander niveau functioneert komt ook nauwelijks aan bod, ondanks de titel. Het enige dat ik er op dat vlak een beetje kan uithalen, is dat de vrouw (want Mia en Bert spelen “personae”) meer op lust uit is, dan men maatschappelijk wil “aanvaarden”, terwijl de man – ondanks alle stoerdoenerij – eigenlijk toch op dit terrein schromelijk te kort schiet. Alleen als de vrouw dan uiteindelijk tot zelfmoord overgaat, kan hij zijn liefde voor haar formuleren en tot echte gevoelens komen. Als het te laat is natuurlijk. Deze voorstelling wordt vooral gedragen door de free jazz muziek van pianist Fred Van Hove en Mia’s toenmalige partner Ivo Vander Borght, slagwerk (en decorontwerp), want “lust” moet men in alle betekenissen opvatten. Dus ook de “lust om te spelen” (acteren en musiceren). Maar het “spelplezier” slaat niet over op de toeschouwer, ook al was dat naar het schijnt de bedoeling… Het is pas achteraf dat ik verneem dat ik naar tekstfragmenten van Ernst Jandl, Samuel Beckett, Sam Shepard en Peter Handke heb zitten luisteren (Gent, Arca, 4/2/1994).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.