145 jaar geleden gingen de “Hongaarse dansen” van Johannes Brahms in première in de orkestversie, maar eigenlijk waren ze geschreven voor tweehandig klavier. Vaak worden ze bij opnames gekoppeld aan de “Slavische dansen” van Dvorak (zie hierboven). Dat is niet toevallig, want deze is kunnen doorbreken dankzij de steun van Brahms en hij was daar ook dankbaar voor: hij was b.v. één van de dragers van Brahms’ doodskist.

De Ungarische Tänze, zoals ze oorspronkelijk heetten, zijn een verzameling van 21 dansen voor vierhandig piano. Alleen de nummers 11, 14 en 16 zijn geheel originele composities van Brahms. De melodieën van de andere dansen zijn niet oorspronkelijk van Brahms zelf, maar zijn een bewerking van bestaande melodieën. Het zijn echter ook geen originele Hongaarse volksliederen van Hongaarse zigeuners zoals vaak wordt aangenomen, maar meer thema’s die Brahms kende via de violist Eduard Reményi. Deels zijn ze afkomstig van Reményi zelf en deels van andere componisten uit de Hongaarse folklore uit die tijd. De Hongaarse dansen behoren tot Brahms’ bekendste werken, en Brahms heeft er in elk geval goed aan verdiend.
De Hongaarse dansen ontstonden in de jaren 1858–69 in de oorspronkelijke versie voor vierhandig piano. Later maakte hij een transcriptie voor piano solo (twee handen dus) van de eerste tien dansen. Brahms maakte zelf een transcriptie voor orkest van de dansen nr.1, nr.3 en nr.10 in 1873, die op 5 februari 1874 onder leiding van de componist zelf in Leipzig in première gingen. De andere dansen werden georkestreerd door andere componisten, waaronder Antonín Dvořák. Van sommige dansen wijkt de toonsoort van de orkestversie af van de oorspronkelijke pianoversie. De bekendste van de Hongaarse dansen is nr.5, al was het maar door de manier waarop barbier Charlie Chaplin op die muziek een cliënt glad scheert in “The Great Dictator”. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.