Tien jaar geleden maakte ik een stuk met als titel “De dood van de vader van Wickie de Viking”. Maar dat vergde wel enige uitleg…

Laat ik eerst en vooral duidelijk stellen: Runer Jonsson, de schrijver van “Vicke Viking” uit 1963, dat hier in Vlaanderen in de jaren zeventig als de tekenfilmserie “Wickie de Viking” werd uitgezonden, is al lang overleden (op 29 oktober 2006 namelijk). Over hém gaat dit stukje dus niet.
Nee, ik lees in de krant dat Hans Beck, de schepper van de Playmobilpoppetjes, vrijdag op 79-jarige leeftijd is overleden. En om hém is het mij te doen.
Beck werkte reeds sedert 1958 voor de Duitse speelgoedfabrikant Geobra Brandstätter, die voornamelijk kinderversies van gebruiksvoorwerpen voor volwassenen, zoals winkelkassa’s, walkietalkies of weegschalen, verkocht. Een ware hype hebben ze echter veroorzaakt met iets helemaal anders: de hoela hoep.
In het begin van de jaren zeventig raakte het bedrijf echter in moeilijkheden omdat door de oliecrisis de kunststof te duur werd voor de fabrikanten van groot plastic speelgoed. Grote baas Andreas Brandstätter gaf toen de opdracht aan Hans Beck om een klein figuurtje te ontwikkelen, waarvoor minder plastic nodig was. “Maak het beweeglijk en zorg dat je er ook allerlei accessoires bij kan aanschaffen,” gaf Brandstätter verder nog mee.
Twee jaar werkte Beck aan wat uiteindelijk de bekende Playmobilpoppetjes zullen worden. Hij begon met een bouwvakker, een indiaan en een ridder te paard. Op de jaarlijkse speelgoedbeurs van Nürnberg in 1974 leek de uitvinding eerst te gaan floppen, tot op de allerlaatste dag de Nederlandse groothandel Otto Simon honderd duizend exemplaren bestelde. Daarmee was het hek van de dam. Ondertussen is het speelgoed verkrijgbaar in meer dan zeventig landen en zijn er al meer dan twee miljard poppetjes verkocht.
Als je die ridder te paard laat vallen, leek het wel of Beck zich eerst liet inspireren door The Village People (maar in realiteit kwamen die pas later aan bod), maar hier in Vlaanderen werden de poppetjes dus populair tesamen met de tekenfilmserie van “Wickie de Viking”. Mijn kinderen waren verzot op het slimme Vikingknaapje en de eerste playmobilfiguurtjes die wij dus kochten waren uiteraard… Vikings! En die figuurtjes werden door mijn kinderen dan ook “Wickies” (uitgesproken als “Vicky’s”) genoemd.
Ik lees in de krant dat Becks favoriete ontwerp zijn piratenschip was. Piraten of Vikings, who cares? Wij hadden dus ook dat piratenschip in huis gehaald. Verder lees ik dat de vrouwelijke “Wickies” nu ook borstjes hebben. Dat was “in onze tijd” nog niet het geval. Als ik me goed herinner was de enige manier waarop je een jongen van een meisje kon onderscheiden dat de bovenkledij van de meisjes een beetje “uitwaaide”, terwijl die van de jongens strak tegen hun lijf zat. (*)
Maar hoe dan ook, mijnheer Beck, je hebt mijn kinderen uren speelplezier doen beleven. En als zij gelukkig waren, dan was ik het ook. Daarom groet ik je hier met veel eerbied en dankbaarheid.

Ronny De Schepper

(*) En in hun haar zat er zowaar een “hoerenkrul”, meen ik me te herinneren.

2 gedachtes over “Hans Beck (1929-2009)

 1. Daar had ik nu helemaal geen idee van.

  PS Nu wordt er hier op de locale zender terug “Vicky El Vikingo” uitgezonden en kijk wie daar nu verzot op is …
  Michael uiteraard: het zal in de genen zitten haha.

  Groetjes
  John

  Geliked door 1 persoon

 2. Nogmaals het bewijs dat kinderen ook gelukkig kunnen maken. Heel leuk trouwens om te weten, zoals John ook schrijft: de legende achter “spelen met de wickies” was me helemaal ontgaan. Nu spelen we niet meer met ridders en vickings, wel met hun paarden.

  Groeten,

  Leen, Roddy, Tasha, Wings en Camara.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.