Ik hoor deze morgen op de radio dat de Nederlandse zanger John van Leeuwarden, beter bekend als Johnny Lion, is gestorven. Ik vrees dat hij in Vlaanderen enkel bekend is van “Sophietje”, maar eigenaardig genoeg heb ik geen origineel hoesje uit 1965 kunnen terugvinden, alleen maar heruitgaven zoals hierboven. Anderzijds ben ik tal van hoesjes voor de opvolger “Tjingeling” tegengekomen, een nummer dat ik al helemaal vergeten was, maar dat ik destijds tenminste even goed vond. Ik vrees echter dat dit de tijd niet heeft doorstaan (wie bezorgt me een mp3’tje?).

In 1959 formeerde hij met een aantal schoolvrienden de band Johnny & His Jewels, later omgedoopt in The Jumping Jewels. Deze groep, geformeerd naar het voorbeeld van Cliff Richard & the Shadows, scoorde in 1961 een nummer-één hit met een cover van “Wheels” en was daarna tot 1965 nog zeer succesvol binnen Nederland.
In dat jaar verliet Van Leeuwarden de groep om als Nederlandstalige solozanger door te gaan. Dit leverde hem meteen de grote hit “Sophietje” op, naar het Zweedse nummer “Fröken Fräken” van Thore Skogman op een Nederlandse tekst geschreven door Gerrit den Braber en opgedragen aan zijn vriendin en zakenpartner Sophie van Kleef. Het jaar daarop scoorde hij met “Tjingeling” wederom een hit en opende hij met Van Kleef een kledingboetiek met de naam “Sophie & Johnny”. Deze bleef bestaan tot hun relatie in 1969 afgelopen was. Na “Tjingeling” wist hij geen echte hits meer te halen. Wel kreeg hij een vast arrangement bij het Circus Boltini, samen met Rob de Nijs. In latere jaren liet Lion zo nu en dan als zanger van zich horen, onder meer met de single “Alleen in Dallas”, die een bescheiden hit werd, en met het titellied van de film “Brandende Liefde” uit 1983. Op deze platen bedient hij zich van de naam John Lion.
Van Leeuwarden bleef na zijn zangcarrière werken bij Circus Boltini, nu als perschef. Later schreef hij ook columns voor het weekblad Panorama en maakte in 1995 voor dat blad samen met Govert de Roos de serie “In bed met Johnny Lion”. Tevens was er in die tijd sprake van een blues-project in samenwerking met “onze” Roland van Campenhout. Of dit uiteindelijk ook doorgang heeft gevonden, kan ik me niet meer herinneren.
Johnny Lion was ook actief als acteur: in 1998 in de speelfilm “Siberia” en in 2003 speelde hij een rol in “Van God Los”. (Wikipedia)

Een gedachte over “Johnny Lion (1941-2019)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.