Het zal morgen al 75 jaar geleden zijn dat Den Bruine, de meest legendarische van alle kaailopers, rond wie in Temse ook nu nog vele anecdotes verder leven, is overleden.

Eigenlijk heette hij Alfons Gosselin; den Bruine was z’n bijnaam, die hij dankte aan zijn donkere huidskleur. Na zijn dood is men hem den Bruine Peer gaan noemen, maar ten onrechte. Hoe die Peer daar is aangegroeid, is niet helemaal duidelijk, maar heeft wellicht te maken met (verwarring met) zijn broer Peer. Het was die broer, die op 2 maart 1916 overleed, een gebeuren waaraan een historische anecdote is verbonden. Den Bruine woonde samen met z’n broer in de Vlietstraat (huidige Philemon Haumanstraat). Toen de broer was overleden, kwamen vele buren en kennissen, zoals gebruikelijk, een laatste groet brengen. Dat werkte op den duur zodanig op de zenuwen van den Bruine, dat hij z’n broer in een zetel voor het raam plaatste, zodat men van buitenaf kon groeten… Dat nieuws verspreidde zich vanzelfsprekend als een lopend vuurtje en kwam spoedig aan de oren van de Duitse Kommandantur, die terstond ingreep en den Bruine verplichtte de dode te verplaatsen. Deze in Temse alomgekende anecdote is geen verzinsel, zij is echt gebeurd.
Alfons Gosselin werd geboren te Temse op 9 december 1877. Op zeer jonge leeftijd werd hij werkzaam op Dacca, daarna in de Weverij Wilford, waarna hij kaaiwerker werd. Met zijn indrukwekkende verschijning – hij was 1.85 m groot en woog 140 kg -, zijn enorme kracht, zijn gevoel voor humor en fratsen, en zijn hart van goud werd hij de kleurrijkste figuur van het rijke en wervelende kaaigebeuren in Temse tussen 1900 en 1940.
Zijn hele leven woonde hij in het ouderlijke huis in de Vlietstraat. Na de dood van zijn zuster Lisa (1937) woonde diens dochter Esther Gosselin (gehuwd met Frans Van Bruysel) bij hem in. Zij was op het moment van de inhuldiging van het beeld van de Kaailopers van Valeer Peirsman nog steeds in leven.
Verzwakt door de oorlogsomstandigheden overleed den Bruine, die ongehuwd bleef, op 2 februari 1944, 66 jaar oud, aan de gevolgen van griep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.