Op maandag 29 januari 1979 schoot in San Diego, Verenigde Staten (where else?), een zestienjarig meisje met een geweer acht kinderen en een politieagent neer en doodde twee volwassenen. Gevraagd naar de redenen van haar gewelddaad, antwoordde ze: “I don’t like mondays”.

Brenda Ann Spencer (San Diego, 3 april 1962), een toenmalig zestienjarig meisje, woonde bij haar ouders tegenover de Grover Cleveland basisschool. Op de desbetreffende dag schoot zij vanuit haar ouderlijk huis lukraak op kinderen en volwassenen op de speelplaats van een basisschool.

Toen het drama na zes uur voorbij was en naar haar motieven gevraagd werd, antwoordde ze: “Ik houd niet van maandagen, dit brengt tenminste wat leven in de brouwerij”. Verder zei ze nog dat ze niet echt een reden had en dat het gewoon een hoop lol was en dat de kinderen wel een groep eenden leek, zodat het volgens haar heel gemakkelijk geweest was om ze neer te schieten (“It was just like shooting ducks in a pond”). Spencer had het geweer waarmee ze haar daad pleegde gekregen met de kerst (enkel in Amerika vindt men een geweer het ideale kerstgeschenk).

Later beweerde ze onder de invloed te zijn geweest van alcohol en PCP. Spencer pleitte schuldig aan tweemaal moord en geweldpleging met een dodelijk wapen, en kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar per geval, een straf die ze nog steeds uitzit in het California Institution for Women in Corona, Californië.

Brenda Ann Spencer is, sinds zij vastzit, vier keer geëvalueerd voor voorwaardelijke invrijheidstelling, voor het laatst in augustus 2009. Dit werd elke keer afgewezen. Dit jaar kan zij echter opnieuw een aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling indienen.

Haar misdaad, haar gebrek aan spijt en het feit dat ze geen fatsoenlijke verklaring voor haar daad had, vormden de inspiratie voor het nummer “I Don’t Like Mondays” van de Boomtown Rats, geschreven door zanger Bob Geldof. Het nummer werd in de jaren tachtig door veel radiostations op maandagen gedraaid en werd in 2001 gecoverd door Tori Amos. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.