Het zal morgen 55 jaar geleden zijn dat de film “Dr.Strangelove” van Stanley Kubrick in première is gegaan. Oorspronkelijk was de première gepland voor december 1963, maar omdat John F.Kennedy werd vermoord, werd ze uitgesteld tot januari 1964 (*).

Peter Sellers speelt in de film niet minder dan drie rollen (**), dus iedereen zal wel een foto van hem verwachten boven dit artikel (het budget voor de film was niet erg groot en de helft, ongeveer een miljoen dollar, ging op aan honorarium voor mister Sellers), maar ikzelf moet bij de film altijd denken aan de beroemde scène waarin majoor T.J.”King” Kong (gespeeld door Slim Pickens) als een rodeo-rijder op de bom zit terwijl deze wordt afgeworpen, vandaar mijn keuze.

De volledige titel luidt “Dr.Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb”. In die tijd kregen films nog titels mee in de landstaal van waar ze werden vertoond, dus in Nederland werd dat: “Dr.Vreemdelust of: Hoe ik mijn twijfel overwon en de Bom leerde liefhebben”. In Vlaanderen hield men het gelukkig gewoon bij “Dr.Vreemdeliefde”.

Het scenario is gebaseerd op de roman “Red Alert” van Peter George, een originele en spannende thriller over de mogelijkheid van een onopzettelijke kernoorlog. Stanley Kubrick vond een aantal scènes erg grappig terwijl hij bezig was met het scenario. Met behulp van Terry Southern boog hij het verhaal om tot een satire. Tot de veranderingen behoorde de toevoeging van Dr.Strangelove zelf.

Hiermee ging hij in tegen de toen heersende trend om politieke thrillers te maken die inspeelden op de angsten voor de Koude Oorlog zoals sommige James Bond-films of films uit de Harry Palmer-reeks. Kubrick dacht dat een politiek standpunt hierover beter aankwam als hij humor gebruikte. Iets dergelijks had Charlie Chaplin gedaan, die met “The Great Dictator” een satire over Adolf Hitler maakte.

Over Hitler gesproken, Dr.Strangelove lijdt schijnbaar aan “ideatorische apraxie” (ook bekend onder de naam “alien-handsyndroom”), een bestaande neurologische aandoening die veroorzaakt kan worden door een herseninfarct of een andere vorm van hersenbeschadiging in het corpus callosum (hersenbalk). Onderzoekers aan de universiteit van Aberdeen die de aandoening identificeerden noemden dit het “Dr.Strangelove-syndroom.” Volgens professor Sergio Della Sala gedragen patiënten zich precies zoals Dr.Strangelove: ze slaan met hun hand en merken op dat hun hand een eigen wil heeft. De arm van Strangelove is blijkbaar nog steeds ‘geprogrammeerd’ in het brengen van de Hitlergroet, hetgeen de kijkers meteen laat weten waar de krankzinnige Duitse geleerde (oorspronkelijke naam “Merkwürdigeliebe”) zijn ‘roots’ heeft. Daarnaast spreekt de dokter de Amerikaanse president een paar keer abusievelijk aan met “Mein Führer”. (Wikipedia)

(*) Majoor T.J.”King” Kong’s commentaar op de noodrantsoenen was oorspronkelijk: “A fellow can have a pretty good weekend in Dallas with all that stuff.” Na de moord op Kennedy (die in Dallas plaatsvond) veranderde Kubrick dat in Vegas.
(**) O.a. ook die van president Merkin Muffley (een merkin was in vroeger tijden een pruik voor de schaamstreek, muff is Engels slang voor een sterk behaarde vagina).
(***) Deze scène is overigens “geleend” van een aflevering van Tom Corbett, Space Cadet, een televisieserie uit de jaren vijftig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.