Tom Lenaerts (Deurne, 25 oktober 1968) is een Vlaams televisiemaker die vooral bekend is van “Schalkse Ruiters”, “Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking”, “De Pappenheimers”, “De Parelvissers” en “Met man en macht”. Hij woont samen met zijn gezin in het Antwerpse Rumst.

Hij begon zijn tv-carrière achter de schermen. Mark Uytterhoeven, die hem had gescout bij de Belgische Improvisatie Liga, vroeg hem achter de schermen mee te werken aan “Morgen Maandag”. Zelf had ik hem in die tijd aan het werk gezien in ’t Muzertje. Zo herinner ik me een voorstelling in Antwerpen, waarbij rook voorzien was en dat liep een beetje uit de hand, waardoor ik met mijn kinderen (en vooral met John, die astmapatiënt was) de zaal moest uitvluchten. Maar toch goed gelachen! Welnu, dat groepje dat zich ’t Muzertje noemde, is later uitgegroeid tot de Kakkewieten. Met andere woorden: zowel Pieter, Bert en Tine Embrechts als Robby Cleiren, Dimitri Leue, Michiel Devlieger, Tom Waes en Johan Terryn waren ons daar aan het vergassen!

Zijn eerste verschijning op het scherm kwam in het improvisatietheater-programma “Onvoorziene Omstandigheden” van Mark Uytterhoeven. Daarna werkte hij vooral samen met Bart De Pauw. Samen maakten zij de programma’s “Schalkse Ruiters”, “Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking” en “De Mol”. Hij presenteerde ook de taalquiz “Tien voor Taal”, samen met Tineke Verburg.

Daarna maakte Tom Lenaerts programma’s zonder Bart De Pauw: “De Pappenheimers” en “De Parelvissers”. In 2011 schrijft hij het scenario en regisseert hij de fictiereeks “Met Man en Macht”, waarvan de opnames o.a. in Temse plaatsvonden (zie bovenstaande foto).

In 2003 nam Lenaerts deel aan het eerste seizoen van “De Slimste Mens ter Wereld”. Na twee deelnames moest hij de quiz verlaten. Vijf jaar later nam hij nog eens deel aan het zevende seizoen. Toen bleef hij drie afleveringen in de quiz.

In het voorjaar van 2009 presenteerde hij samen met Michiel Devlieger “Voor Eens & Voor Altijd”. Dit was een talkshow op Canvas waarin ze eens en voor altijd een einde wilden maken met de hardnekkigste vooroordelen over hun gasten.

In 2012-2013 was Lenaerts te zien op VIER, dat deels in handen kwam van Woestijnvis. Hij presenteerde er “De Kruitfabriek”.

In 2014 verliet hij na vijftien jaar Woestijnvis om zijn eigen productiehuis Panenka op te zetten. In 2015 presenteerde hij met het productiehuis voor Eén de quiz “Kalmte Kan U Redden”. Voor Panenka maakt hij in 2018 samen met Paul Baeten Gronda de fictiereeks “Over Water”.

Datzelfde jaar nam zijn vriend Bart De Pauw het door hun beiden gelanceerde “poeperkesdag” iets te letterlijk en viel daardoor in ongenade. Tom Lenaerts was (samen met o.a. Tom Waes) een van de weinigen die het nog voor hem durfde opnemen. Zelf ging hij ook uit de bocht toen hij meende in “De Afspraak” twee politici (één van N-VA, waar het hem écht om te doen was natuurlijk, en ook één van Groen, die er toevallig bij zat) te mogen beschimpen met: “Zijn jullie niet beschaamd? Stop met discussiëren en doe er wat aan!” Deze poujadistische opmerking werd hem door velen kwalijk genomen omdat de discussie binnen een democratisch bestel juist essentieel is. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.