Op 27 januari 1879 verscheen het eerste nummer van “De Gentenaar”. Helaas heb ik geen afbeelding ervan gevonden.

De Gentenaar, door de Gentenaars ‘’t Leugeneerke’ genoemd, is de oudste Belgische krant na het Nieuwsblad van Geel en sinds 1959 een dochterblad van Het Nieuwsblad. De Gentse streekeditie, die zeer geregeld in haar kolommen en op haar website bericht over Gentse volksmuziek, behoort sinds 2013 tot de multimediale groep Mediahuis. Ze werd opgericht door kanunnik Jules Verschueren en kostte aanvankelijk 1 cent, waardoor het een massamedium werd onder de (arme, christelijk geïnspireerde) arbeiders van Gent en omstreken. Nu wordt ze door een breed (sociaal, intellectueel…) spectrum aan lezers meestal dagelijks gelezen. In 1975 gaf De Gentenaar de langspeler “Gentse Feesten – De Gentenaar houdt van Gent” uit met liedjes van onder meer Romain Deconinck, Walter De Buck, Gus Lajoie… begeleid door Bert Vandersteene. In 1979 releasde de krant een langspeelplaat met liedjes uit de revue “Tussen diep en ondiep”, die geschreven werd door Jackie (Zaki) Dewaele en Luk De Bruyker n.a.v. haar honderdjarige bestaan. Romain Deconinck regisseerde een kruim aan Gentse volksartiesten als Yvonne Delcour, Theo Daese, Pat Remue, Lily Castel, Paul Codde, Luk De Bruyker… In 1986 bracht de regionale krant ook de elpee “Ja santé mijn ratse” uit, waaraan alweer een panoply aan Gentse volksmuziekartiesten meewerkten: Rosa Geinger, Poppentheater Magie, Filip De Bolster, Will Ferdy, Michel Casteels & Luc Soens, Margrietje Bruggeman, Henri Fack, Pat Remue, Lily Castel en Pierke Pierlala & ‘t Spelleke van Drei Kluite. In 1996 gaf de krant de CD “Kort gerockt” uit met o.a. “Ze Loept Ezue Moar Wig” gezongen door Törck en “De Gentse Tramkoarte” van Ep Zupiler en de Ziboelateurs. In 2007 volgde een CD’tje met Gentse liedjes van Kurt Burgelman, de Popkoning en nog een paar anderen t.g.v. de Touraankomst in Gent. In 2012 ondersteunden ze voor het eerst mee de verkiezing van ’t Wijste Gensche woort en toen kwam Tsjiepmuileuit de bus en een jaar nadien bij de verkiezing van de Wijste Gentse zegswijze , werd het: “Noaje? G’hoat euwe kleine beter gebreeje, ge kost hem tons uittrekke” (sic). 

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.