Vandaag 30 jaar geleden, overleed kunstenaar Salvador Dalí (foto YouTube) in zijn geboortestad Figueres.

Dalí werd geboren in Figueres, een klein stadje aan de voet van de Pyreneeën, zo’n 25 kilometer van de Franse grens, in Catalonië, Spanje.

Zijn oudere broer, die ook Salvador heette, werd op 12 oktober 1901 geboren, maar stierf op 1 augustus 1903, negen maanden voor de geboorte van de beroemde Salvador.

Zijn eerste tekenlessen kreeg Dalí op tienjarige leeftijd van een vriend van zijn vader, de impressionistische kunstschilder Ramón Pichet (1872-1925).

Zijn eerste tentoonstelling vond in 1918 plaats in het stadstheater van Figueres.

In zijn jonge jaren was Dalí geïnteresseerd in kunstschilders als El Greco, Francisco Goya, Michelangelo en Diego Velázquez.

Salvador Dalí studeerde in Madrid van 1921 tot 1924. Al in die tijd was hij, waarschijnlijk om de aandacht op zich te richten, een excentriek figuur.

In 1926 ging hij naar Parijs. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen. In 1929 werd hij verwelkomd door Breton en sloot hij zich aan bij het surrealisme.

In augustus 1929 bezochten Gala, haar echtgenoot Paul Éluard en enkele vrienden Dalí in Portlligat, vlakbij Cadaqués.

Het was liefde op het eerste gezicht, tussen Dalí en Gala. Gala scheidde daarna van Éluard en huwde in 1934 voor de wet met Dalí. De Spaanse Republiek stond echtscheiding voor het eerst toe, en kende voor het eerst ook een burgerlijk huwelijk.

Pas in 1958 werd hun kerkelijk huwelijk te Montrejic ingezegend, na de dood van Paul Éluard.

Het gerucht ging dat Dalí een fobie voor vrouwelijke genitaliën had. Dalí was dan ook zeer waarschijnlijk nog maagd toen hij Gala in 1929 ontmoette.

Nog voordat Dalí en Gala elkaar ontmoetten had hij een zeer innige vriendschap met de homoseksuele poëet Federico García Lorca, die tweemaal vergeefs seksueel contact zocht met Dalí.

Hun vriendschapsband eindigde echter, nadat de film “Un chien andalou” van Luis Buñuel en Dalí uitkwam. García Lorca beschouwde deze film als een persoonlijke aanval op hem.

In 1936 was het commentaar van Dalí op de dood van García Lorca (gestorven in de gevangenis): „Lorca is gestorven op een manier die bij hem past.”

In de zomer 1940 vestigde hij zich in de Verenigde Staten na een vlucht uit Frankrijk dat door het Duitse Rijk werd bezet. Hij zou daar uiteindelijk 15 jaar wonen. Om dan in 1955 terug te keren naar Spanje.

Deze periode staat bekend als zijn “klassieke” periode. Hierin uitte hij zijn gedachten over de wetenschappen en zijn diep katholieke geloof.

In deze tijd maakte Dalí een serie van 18 grote schilderijen. Ook maakte hij enkele kunstjuwelen.

Dalí ondersteunde de opstand van Francisco Franco en andere officieren die leidde tot de Spaanse burgeroorlog, hoewel Dalí Spanje lange tijd niet zou bezoeken, feliciteerde hij de generalissimo bij de overwinning van de Spaanse nationalisten in 1939.

In de VS werkte Dalí jarenlang als adviseur en tekenaar voor de beroemde Walt Disney.

Dalí werd later als aanhanger van de Alfonsistische monarchisten, zelf noemde hij zich anarcho-monarchist, door de Spaanse koning Juan Carlos in de adelstand verheven.

Hij en Gala werden markies en markiezin de Dalí de Pubol.

Eerder werd hij al opgenomen in de Orde van Isabella de Katholieke.

De adellijke titel verdween met Dalí in het graf aangezien hij geen kinderen had.

In 1981 werd hij met de Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, de hoogste Catalaanse onderscheiding, gedecoreerd.

In 1982 stierf zijn vrouw en levenslange muze Gala Diakonoff (89 jaar).

Op 23 januari 1989 stierf Dalí aan een hartstilstand in de Galatea-toren van zijn museum in Figueres, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Hij werd daar ook begraven.

Na zijn dood in 1989 ging zijn erfenis naar de Spaanse staat en naar de Dalí Foundation.

Pilar Abel beweerde na de dood van Dali dat ze zijn dochter was.

Haar moeder zou een relatie gehad hebben met Dali in de jaren 50. Al jaren voerde Abel een juridische strijd om zwart op wit te kunnen bewijzen dat zij de dochter is van Dali. Als ze kan bewijzen dat ze zijn dochter is, kon ze een kwart van zijn erfenis opeisen.

De rechter besliste daarom om op 20 juli een DNA test te doen op het lichaam van Dali.

Een zware plaat met een gewicht van een ton moest van het graf worden gehaald om achteraf de houten kist waarin Dali begraven ligt te openen. Deskundigen namen DNA-stalen af van het haar, nagels en twee zware botten van de schilder.

Het lichaam en de snor van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali zou intact zijn gebleven, toch volgens juridische experten die het lichaam van de schilder hadden opgegraven.

Uit DNA-onderzoek is echter gebleken dat er geen familieband is tussen kunstenaar Salvador Dalí en Pilar Abel.

Patrick De Graeve
(gebaseerd op diverse bronnen: Yasmina Vanoverschelde, Alexander Verstraete, Wikipedia)

Een gedachte over “Salvador Dali (1904-1989)

  1. Tien jaar voor zijn dood (maar toen hij blijkbaar toch al zwaar ziek was) heb ik nog naar zijn woning gezocht… en niet gevonden. Zijn museum in Cadaques heb ik wel bezocht. Lees hiervoor op mijn blog het artikel “Naakt in Barcelona”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.