Morgen zal het al 25 jaar geleden zijn dat de Grieks-Amerikaanse acteur Telly Savalas is overleden. Bij ons is hij vooral bekend als de televisiedetective Kojak (foto YouTube).

Aristotle Savalas werd op 21 januari 1922 in New York geboren uit Griekse ouders. Hij haalde een diploma in de psychologie aan de universiteit van Columbia en na de Tweede Wereldoorlog (waarin hij meevocht) begon hij op het ministerie van buitenlandse zaken te werken. Daarna werd hij hoofd van de nieuwsafdeling van een grote televisiemaatschappij. Hij kwam dan ook maar toevallig in de film terecht, toen hem eens gevraagd werd een acteur te zoeken voor een bepaalde rol en hij er zélf voor auditioneerde. Als Telly Savalas in “The greatest story ever told” (ook wel “The bible”) van John Huston (1964) zich voor de rol van Pontius Pilatus kaal moet scheren, behoudt hij dit uiterlijk voor de rest van zijn leven. Zo b.v. in “The dirty dozen” (Robert Aldrich) of als Blofeld, de schurk in de James Bond-films. Maar vooral in de serie Kojak. Hij krijgt er een Emmy voor. Savalas is nadien nog slechts sporadisch te zien in films van mindere kwaliteit en zal op 22 januari 1994 in Los Angeles overlijden aan prostaatkanker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.