Vandaag is het 240 jaar geleden dat David Garrick is overleden. Uiteraard niet popzanger Philip Darryl Core (1946-2013) die zich naar hem heeft genoemd, maar wel de Engelse legendarische acteur die we hierboven zien als Richard III, in 1745 geconterfeit door William Hogarth (1697-1764).

Al op jeugdige leeftijd voelde Garrick zich aangetrokken tot het theater. Hij moest echter eerst zijn school afmaken, die hij onder andere volgde aan de (overigens weinig succesvolle) school van Samuel Johnson in Lichfield. Toen Johnson naar Londen vertrok voor de productie van zijn eerste tragedie, ging Garrick met hem mee. Hij probeerde enige tijd iets te bereiken in de wijnhandel, maar zijn hart lag toch in het theater.
Bekend is dat hij op 24-jarige leeftijd wat kleine rollen speelde, tot hij in 1741 doorbrak met een opzienbarende rol in William Shakespeares “Richard III” (zie hierboven dus, zij het vier jaar later). Dit was het begin van een indrukwekkende carrière als toneelspeler en theatermaker, die hem de faam bezorgde van grootste Britse acteur van de 18de eeuw. Onder leiding van Garrick werd het theater aan de Londense Drury Lane alom bekend in Europa. Hij leidde dit theater van 1747 tot 1776.
Garricks faam is te danken aan zijn voor die tijd opvallende vernieuwing in de stijl van acteren. In plaats van de destijds gebruikelijke enigszins bombastische en declamerende speelstijl, stond hij een meer natuurlijke stijl van acteren voor, die een betere weergave was van het dagelijks leven. Hij wist door zijn optredens het publiek opnieuw te interesseren voor Shakespeare. Als theatermaker bracht hij ook veranderingen aan in de belichting (niet meer direct zichtbaar voor het publiek) en het decor (met realistische achtergrondschilderingen).
Ook schreef hij zelf enkele komedies: “Miss in her Teens” (1747) en “Bon Ton; or High Life Above Stairs” (1775). Deze stukken deden het niet slecht, maar zijn inmiddels vergeten.
Garrick, hoewel wat opvliegend van aard en tamelijk ijdel, werd een zeer populair figuur. Hij werd begraven in de Poets’ Corner in Westminster Abbey. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.