Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Nederlandse wielrenner Harrie Schoenmakers (foto’s de Wielersite) precies op zijn 83ste verjaardag is overleden.

Harrie Schoenmakers’ wielercarrière strekte zich uit van 1947 tot 1955 en hij combineerde die met zijn baan als burgerambtenaar bij het Ministerie van Oorlog.
In 1951 werd hij als onafhankelijke – zijn werkgever stond hem niet toe een proflicentie aan te vragen – zesde in de Ronde van Nederland en elfde op het Nederlands kampioenschap. Verder schreef hij criteriums in Elsloo en Halsteren op zijn naam. Dat trok de aandacht van Kees Pellenaars, die moeite had om acht man voor zijn Nederlandse Tourploeg te vinden. Schoenmakers kreeg uiteindelijk dispensatie van het Rijk en mocht op 35-jarige leeftijd als beroepsrenner mee naar de Tour.
Hij fungeerde als knecht, maar al in de tweede etappe, na kopmannen Wout Wagtmans en Wim van Est al een paar keer te hebben moeten helpen, moest hij na 50 kilometer een lekke band zelf repareren en de opgelopen achterstand in zijn eentje zien goed te maken. Hij werd gehinderd door de reeds naar huis kerende kijkers en trok ook nog zijn rem stuk. Hij kwam acht minuten na sluitingstijd binnen en werd uit koers genomen.
Alhoewel afkomstig uit Eindhoven en het verschil in schrijfwijze van zijn voornaam worden zijn prestaties vaak verward met die van de jongere Harry Schoenmakers uit Blerick. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.