De Amerikaanse mezzosopraan Marilyn Horne viert vandaag haar 85ste verjaardag.

Marilyn Horne debuteerde in het kerkkoor. Toen zij daar opviel, werd zij geselecteerd om voor een goedkoop label coverversies van de hits uit die tijd te maken (*). Op 20-jarige leeftijd zong zij in 1954 de rol van Franky (Mercedes) in “Carmen Jones”. De muziek van Bizet werd voor deze versie wel degelijk behouden, maar dan met teksten van Oscar Hammerstein. En zo zingt Horne o.a. “The rhythm of the drums”. Het was uiteindelijk Igor Stravinsky die haar in 1957 aanspoorde naar Europa te gaan om daar in “serieuze” opera’s op te treden. In 1960 trouwde ze met de zwarte muzikant Henry Lewis, waardoor ze met haar ouders en haar omgeving in de knoop kwam te liggen, maar ze zette door. Sinds haar jeugd is ze ook reeds actief lid van de Democratische Partij. Als kind steunde ze Roosevelt en vele jaren later deed ze nog steeds hetzelfde voor Clinton.

(*) Op deel elf van “The complete Decca recitals” op Spotify denk ik dat je een aantal van deze nummers kunt terugvinden. Helaas kan je die delen niet apart downloaden. En het héle oeuvre, dat vind ik er nu ook weer wat over (al staan daar nog te ontdekken pareltjes bij, zoals op deel tien een paar nummers van de vader van Anaïs Nin).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.