De Nigeriaanse zangeres Sade (foto YouTube) viert morgen haar zestigste verjaardag.

Helen Folesade Adu, kortweg Sade, is de zangeres van de gelijknamige Britse band. De kern van Sade (spreek uit sjaadee) bestaat verder uit bassist Paul Spencer Denman, toetsenist Andrew Hale en gitarist-saxofonist Stuart Matthewman.
Sade werd geboren in Nigeria als dochter van een Nigeriaanse vader en een Engelse moeder. Toen haar ouders op haar vierde scheidden, verhuisde ze met haar moeder en oudere broer Banji naar het Verenigd Koninkrijk.
Vanwege haar interesse in mode begon Sade in 1977 een driejarige studie aan de Londense kunstacademie St.Martins. Tussen de bedrijven door zong ze in de door bassist/gitarist Ray St.John opgerichte latin/soulband Arriva. Het nummer “Diamond Life” (de oorspronkelijke titel van “Smooth Operator”) is van zijn hand. Toen Arriva in 1980 ter ziele ging werd er een nieuwe band opgericht: Pride. Sade, die inmiddels haar eigen boetiek had geopend en actief was als model, vormde met Barbara Dickinson het achtergrondkoortje. Nick Moxom was de leadzanger.
Ondertussen had Sade de kunst van het songschrijven ontdekt en ze richtte ze met Pride-leden Paul Spencer Denman (bas), Stuart Matthewman (gitaar/sax) en Paul Anthony Cooke (drums) een eigen band op die haar naam droeg. Later kwam toetsenist Andrew Hale erbij.
In december 1982 debuteerde ze in de hoofdstedelijke jazzclub Ronnie Scott’s en kreeg zij al snel meer aandacht van de pers dan het zieltogende Pride.
In 1983 tekende Sade een solocontract bij Portrait (in 1986 overgenomen door Epic), dit tot ergernis van Paul Cooke die net voor de release van debuutsingle “Your Love Is King” (februari 1984) uit de band was gezet.
In juli verschenen het album “Diamond Life” en de tweede single “When Am I Gonna Make A Living”. Het was echter de derde single, “Smooth Operator”, die voor de doorbraak zorgde. In Gent werd dit een meezinger als “Loat a smoel opereren”.
In 1985 wist Sade een rolletje te bemachtigen in de film “Absolute Beginners”; ze speelde een nachtclubzangeres die het speciaal voor deze film geschreven “Killer Blow” vertolkte. Op 13 juli stond Sade in het Wembley stadion tijdens Live Aid.
In het najaar van 1985 verscheen het tweede album. “Promise” leverde de singles “Sweetest Taboo”, “Is It A Crime?” en “Never As Good As The First Time” op. Albumtrack “Jezebel” groeide uit tot een live-klassieker.
Vanaf januari 1986 toerde Sade met een vernieuwde bezetting. Op 20 juni 1986 stond ze op een groots anti-apartheidsconcert in het Londense Clapham Common.
Na afloop van de Promise-tournee verhuisde Sade naar Madrid en duurde het tot 1988 voor er weer een nieuwe plaat verscheen; het op de Bahama’s opgenomen “Stronger Than Pride”. De singles waren het titelnummer, “Paradise”, “Nothing Can Come Between Us” en “Turn My Back On You”.
Op 11 oktober 1989 trouwde Sade met de Spaanse filmregisseur Carlos Pliego, maar toen dit huwelijk binnen de kortste keren op de klippen liep keerde ze terug naar Engeland. Daar maakte ze in het najaar van 1992 “Love Deluxe”. De rij singles werd voortgezet met “No Ordinary Love”, “Feel No Pain”, “Kiss Of Life” en “Cherish The Day”.
In 1995 verhuisde Sade naar Ocho Rios, Jamaica waar ze in het huwelijk trad met producer Bob Morgan. Op 21 juli 1996 kregen ze een dochter Ila.
Na de scheiding van Morgan keerde Sade terug naar Londen en bracht ze in 2000 een nieuwe plaat uit. “Lovers Rock” bevat subtiele reggae-invloeden. “By Your Side” en “King Of Sorrow” werden de singles.
Na een periode van bijna 10 jaar bracht Sade begin februari 2010 het album “Soldier of Love” uit. Een jaar later ging de tournee van start waarbij John Legend in Amerika het voorprogramma verzorgde. (Wikipedia)

3 gedachtes over “Sade Adu wordt zestig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.