Vandaag 45 jaar geleden werd de eerste aflevering van “Happy Days” door ABC op de Amerikaanse televisie uitgezonden.

“Happy Days” is een nostalgische terugblik op de jaren vijftig van de twintigste eeuw, gesitueerd rondom het gezin Cunningham in Milwaukee en huisvriend Fonzie (Henry Winkler).

Hoewel vrouwenmagneet Fonzie in eerste instantie een bijfiguur was, werd zijn rol steeds belangrijker en werd hij uiteindelijk vanaf 1980 als eerste gecrediteerd.

Elf seizoenen lang wist “Happy days” wereldwijd de kijker te boeien. De laatste uitzending werd op de Amerikaanse televisie in september 1984 uitgezonden.

Hoe verging het de hoofdacteurs na deze successerie?

Ron Howard, Richie Cunningham, werd een van Hollywoods meest gewaardeerde regisseurs. Voor zijn regie van “A beautiful mind” won hij zelfs een Oscar. Andere blockbusters die hij regisseerde waren onder meer “Backdraft”, “Apollo 13”, “The Da Vinci Code” en “Solo: A Star Wars Story”

Henry Winkler bleef nadien erg actief in de tv-wereld, met een trits gastrollen, net als Marion Ross, door “The Fonz” steevast als “Mrs.C” aangesproken. Ross was ook te zien naast Shirley MacLaine in “The evening star”. Momenteel is Winkler te zien in de reeks “Barry”.

Tom Bosley, papa Cunningham, kreeg de hoofdrol in de eveneens vrij succesvolle tv-serie “Father Dowling mysteries”. Bosley overleed in 2010.

Marion Ross werd in 1997 genomineerd voor een Golden Globe voor haar bijrol als Rosie Dunlop in de tragikomische film “The Evening Star”. Ook was ze te zien in verschillende tv reeksen zoals “Fantasy Island”, “MacGyver” en “Grey’s Anatomy”.
Voor de animatieserie “Family Guy” sprak ze in 2005 zelf de stem in van een geanimeerde versie van haar voormalige personage Marion Cunningham. In 2001 kreeg ze een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Anson Williams, die Potsie speelde, richtte een eigen cosmeticazaak op.

Donnie “Ralph Malph” Most werd een veel gevraagd gastacteur (b.v. in de tienerserie “Glee”). Ook muzikaal doet hij het niet slecht. In 1976 bracht hij zijn eerste en enige pop LP “Donny Most” uit, waarvan de verkoop tegenviel maar de single “All Roads (Lead Back to You)” behaalde toch een bescheiden zevennegentigste plaats in de Billboard Hot 100.
Vandaag horen we hem vooral als crooner en toert hij door Amerika met zijn show “Donny Most Sings and Swings”.

Scott Baio, neefje Chachi van “The Fonz”, is te zien in de Nickelodeon-serie “See dad run”

Alleen Erin Moran, die de rol van de jonge zus van Ritchie, Joanie, speelde, ging het succes minder goed af. Ze kreeg nauwelijks gastrollen aangeboden.

Ook beschuldigde ze de andere acteurs uit “Happy days” van handtastelijkheden.

In 2014 werd Moran door haar schoonmoeder op straat gegooid omdat ze haar “extreem feestgedrag” meer dan beu was. Daarna ging het nog slechter met haar en bracht ze haar leven dakloos door met alleen drugs en alcohol als vriend.

Op 24 april 2017 eindigde haar leven, door een overdosis heroïne.

Patrick De Graeve (op basis van diverse bronnen: Cosmopolitan, Edmond Knevels en Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.