Tot zondag 29 november 2015 liep in het Gemeentemuseum van Temse (Kasteelstraat 16) een tentoonstelling van Greet Bogaerts, één der veelzijdigste artiesten op de hedendaagse artistieke scène volgens de organisatoren. Op de expo demonstreerde ze – bovenop haar veelzijdigheid – haar grote technische vaardigheid in verschillende disciplines, doorweven met een verfijnde, eigenzinnige toets en filosofische diepgang. De optelsom en wisselwerking van die elementen geven haar oeuvre een plaats én een niveau apart.

Greet Bogaerts (°Sint-Niklaas, 15/1/1954) volgde sierkunsten in Sint-Maria Antwerpen. In Sint-Niklaas studeerde zij monumentale kunsten o.l.v. Georges Staes (glas-in-lood) en beeldhouwen o.l.v. Nico Van Stichel. Workshops batik volgde zij in binnen- en buitenland. Sinds 1978 heeft zij haar oeuvre tentoongesteld in alle windstreken van Vlaanderen. Haar batikwerk exposeerde ze ook meermaals in groepsverband in het buitenland. Tot de absolute hoogtepunten van haar rijke oeuvre behoren haar grote glas-in-loodramen: vier in de kerk van Temse-Velle, een 12m² groot raam van Philippus Neri in de psychiatrische instelling ‘Casa Neri’ in St.-Niklaas en het 23m² groot raam van St.-Franciscus in het gelijknamige psychiatrisch ziekenhuis in Velzeke (Zottegem).
Het werk van Greet Bogaerts heeft diepgang. De kunstenares is een bijzonder gevoelige natuur en de ermee gepaard gaande kwetsbaarheid registreert hoge waarden op de artistieke schaal van Richter. Haar oeuvre is de spiegel van haar eigen-ik. Zelf verwoordt zij haar filosofie als volgt: ‘In mijn werk tracht ik kleur, vorm en structuur te verwerken als een gedicht of poëzie. Gedachten en woorden worden tekens: soms verzwegen, soms metaforisch of ritmisch, verwarrend of verscheurd. Er lopen draden door mijn werk, voelsprieten van verbondenheid en openheid. Maar onderweg en in dit leven lopen die draden door elkaar en vormen zij soms een ondoorzichtig kluwen, een web waarin ik tegelijk spin en vlieg, jager en prooi ben. Het is een zoeken naar de essentie van het beleefde of waargenomene, een denken met je hart en voelen met je verstand. Een ontrafelen en aftasten van de mogelijkheden. Zo trek ik oude draden los, ontwar de valse rust en zoek wat ik nooit vinden zal. Mijn werken zijn bezielde interpretaties van een bepaalde werkelijkheid, de vibraties van de ziel met de zintuigen bevattelijk gemaakt. In mijn werk zoek ik een weg die ik wil gaan, alles is mogelijk en nooit is iets àf.’
De vrouw in/en de kunst
‘De vrouw in de kunst’ is een thema dat onuitputtelijk is. ‘De vrouw en de kunst’, de vrouw als kunstenares of als creatieve persoonlijkheid is daarentegen een onderwerp met veel engere grenzen. De kunstwereld is altijd voornamelijk een mannenwereld geweest, waarin de rol van de vrouw zeer bescheiden bleef, doorgaans beperkt tot inspiratiebron. De vrouw heeft een zeer lange weg moeten afleggen, vooraleer zij op het vlak van de kunst volwaardig werd aanvaard. Als creatieve artieste manifesteerde zij zich eerst ten volle vanaf het begin van de 19de eeuw, maar pas de jongste decennia is zij als kunstenares met rasse schreden vooruitgegaan. Toch blijft het aantal vrouwelijke kunstenaars beperkt in vergelijking met het andere geslacht. Vlaanderen telt heel wat kunstenaressen van formaat. Greet Bogaerts is er één van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.