Morgen zal het al vijftien jaar geleden zijn dat de eerste aflevering van de VRT-reeks “Witse” op het scherm kwam.

“Witse” was een Vlaamse politiereeks over een eigenzinnige politiecommissaris in Halle, gespeeld door Hubert Damen. De reeks kende in 2012 haar negende en laatste seizoen. Het is een van de best bekeken televisieprogramma’s ooit in Vlaanderen met een gemiddelde kijkdichtheid van meer dan 1.600.000 kijkers. Witse kreeg van de BVN-kijkers in 2005 de hoogste score onder de favoriete BVN-programma’s. Alle seizoenen van de reeks zijn inmiddels ook op dvd verschenen. In het najaar van 2009 maakte Hubert Damen bekend dat hij na seizoen negen definitief met Witse zou stoppen. De laatste draaidag was 30 juli 2011 en de laatste aflevering verscheen op 1 april 2012 op het scherm. In 2014 kwam er nog wel een film van uit. In 2013 t/m 2017 werden enkele seizoenen van het programma in Nederland uitgezonden door de AVROTROS.
Ongeveer halverwege de serie, in 2007 om precies te zijn, was me iets opgevallen en ik stuurde hierover een mail naar de Gazet van Antwerpen, waarin toen volgend stukje verscheen.
Een wel heel opmerkzame kijker uit Gent vraagt zich af wat de rol is van ene Fons Onnockx, die in de aftiteling van ‘Witse’ als ‘lijkdrager’ wordt vermeld. “Het zal toch niet zijn dat men bij Witse met échte lijken werkt?” spot hij. “Want, let op: Fons Onnockx vind je niet terug bij de rolverdeling, maar wel bij de technische crew”, schrijft Ronny De Schepper uit Gent in zijn e-mail. “Wat is de verklaring?”
“Meneer De Schepper is wel héél goed bij de zaak en dat kunnen we alleen maar toejuichen”, zegt VRT-fictiewoordvoerster Ann Stroobants. “Fons Onnockx is een gepensioneerde uit Halle die voor een uitvaartdienst heeft gewerkt. Hij is in feite een figurant in de serie en uiteraard draagt hij géén echte lijken. Nu worden figuranten normaal niet vermeld op de aftiteling, maar hier maken we een uitzondering. Wij beschouwen Fons als iemand die ons een technische dienst verleent. Vandaar dat zijn naam bij de techniek staat. We doen voor onze fictiereeksen, zoals bijvoorbeeld ook Thuis, wel meer een beroep op vakmensen. Ook hun naam of die van hun uitvaartfirma tref je dan in de aftiteling aan.”
Tom Willems (Gazet van Antwerpen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.