De basbariton Wilfried Vandenbrande (foto YouTube) zou oorspronkelijk een hoofdrol vertolken in de kameropera “Karoena, de zeemeermin” van Boudewijn Buckinx in de Rode Pomp. Dat ging echter niet door maar in ruil mocht hij er op 7 januari 1994, begeleid door René Cuvelier aan de piano, de beroemde “Winterreise” van Schubert brengen.

Al op jonge leeftijd stond vast dat Wilfried in de muzikale voetsporen van zijn vader, Arnold Brand, zou treden. Een tijdlang studeert hij filosofie maar snel kiest hij voor zijn eerste liefde, de muziek. Zo bouwde hij een internationale zangcarrière uit en stond hij als solist op de planken van onder meer de Munt en de Vlaamse Opera. Maar Wilfried werkte ook samen met muziektheaterensembles als Transparant en Walpurgis, en met belangrijke orkesten als het Vlaams Radio Orkest/Brussels Philharmonic, de Filharmonie, het Prometheus Ensemble, het Nationaal Orkest van België, het Symfonie Orkest Vlaanderen, Prima La Musica en de Beethoven Academie.

De taal van de muziek kent geen grenzen. Wilfried is dan ook zeer actief in het buitenland. Hij werkte samen met toporkesten als het Orchestre de la Suisse Romande, het WDR Rundfunkorchester, de Heidelberger Symphoniker, het Philharmonisches Orchester Südwestfalen, de Nürnberger Symphoniker, het Orquestra Sinfonica de Asturias, het Orchestra Filarmonica Italiana enzovoort.

Ook muzikaal doorbreekt Wilfried Van den Brande grenzen. Meer dan tien jaar geleden geraakte hij gepassioneerd door de muziek van de Amerikaanse songwriter en Broadwaycomponist Cole Porter (1891-1964). Sindsdien heeft hij één bijzondere missie: het immense repertoire – Porter schreef wellicht meer dan duizend songs – een betere bekendheid bezorgen en meer geliefd maken bij het grote publiek. Nochtans is de muziek van Cole Porter een deel van ons collectieve geheugen, al beseffen we dat niet altijd. Maar de vertolkingen door Ella Fitzgerald of Frank Sinatra van nummers als Begin the beguine, Night and day, I’ve got you under my skin en Ev’ry time we say goodbye doen meteen een belletje rinkelen.

Maar de jazzy en swingende interpretaties van deze jazzmuzikanten deden volgens de componist niet altijd recht aan zijn subtiele songs. En daar wil Wilfried Van den Brande wat aan doen: hij brengt Cole Porter zoals de componist dat zelf wou en ook zelf deed, met meticuleus respect voor de lyrics en de genoteerde muziek.

Cole Porter is een chroniqueur van de liefde – in muziek en woord, want uitzonderlijk is dat Porter zowel tekst als muziek voor zijn rekening nam.

Wilfried Van den Brande schetst het leven van Cole Porter als een Griekse tragedie: Porter is immers een schatrijke dandy die met een enorme ijver in een sfeer van grote luxe aan zijn songs werkt, tot een dramatisch ongeval zijn jetsetleven verstoort.

Wilfried Van den Brande is intussen uitgegroeid tot een wereldwijde ambassadeur en pleitbezorger van dit nog altijd ondergewaardeerde repertoire. In 2010 stelde hij in Carnegie Hall (New York) de 5 cd-box ‘A Tribute to Cole Porter’ voor. In 2014 ging http://www.coleporteranthology.com online met in totaal 325 liederen. De passie voor Cole Porter leidde naar een doctoraat in de kunsten (2014). In 2016 werd de documentaire ‘Looking for Cole’, die Wilfried samen met zijn zoon Simon en Lou Demeyere uitwerkte, uitgebracht door EuroArts en internationaal verdeeld door Warner Music. Wilfried werkte eveneens mee aan A Cole Porter Companion, een academisch standaardwerk, uitgegeven door de University Press of Illinois.

Referenties
Ronny De Schepper, Schuberts Winterreise in De Rode Pomp, Het Laatste Nieuws 31 december 1994
http://www.readmylips.be/nl/sprekers/wilfried-van-den-brande

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.